Wethouder Hilbert Bredemeijer tijdens een bezoek bij de werkzaamheden bij de Prinsessewal die inmiddels zijn afgerond.
Wethouder Hilbert Bredemeijer tijdens een bezoek bij de werkzaamheden bij de Prinsessewal die inmiddels zijn afgerond. (Foto: Jurriaan Brobbel / gemeente Den Haag)

Gemeente gaat door met aanpak bruggen en kademuren

De gemeente gaat onverminderd door met onderhoud en vervanging van bruggen en kademuren. Dat is nodig om de stad bereikbaar en veilig te houden. De totale kosten voor het uitvoeringsprogramma MJPK4 2022-2025 worden geschat op 170 miljoen euro.

De gemeente heeft onder andere 62 kilometer aan kadeconstructies, honderden fiets- en voetgangersbruggen, 289 verkeersbruggen, 4 tunnels, 3 viaducten, de Utrechtsebaan en het busplatform van het Centraal Station in beheer. Van de kademuren is nog ongeveer 20 kilometer op hout is gefundeerd
"Om de veiligheid en bereikbaarheid van de stad te garanderen, werkt de gemeente hard om structureel kademuren en bruggen te vervangen", zegt wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte).

In het Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK) staat hoe de gemeente de vervanging van de bruggen en kademuren aanpakt. De totale kosten voor het uitvoeringsprogramma MJPK4 2022-2025 zijn ingeschat op 170 miljoen euro. De gemeente wil de vervanging meteen aangrijpen om de kwaliteit van de ruimte buiten te verhogen. Bredemeijer. Volgens de wethouder blijft de stad zo niet alleen veilig en goed bereikbaar, maar ook aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers.

De meest urgente kademuren zijn inmiddels aangepakt. Het blijft echter noodzakelijk om het ingezette vervangingstempo voort te zetten. Dit om verdere achteruitgang voor te blijven en de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Door al in een vroeg stadium te kijken welke projecten in aanmerking komen voor een innovatieve vervangingsmethode, duurzaamheidskansen, kansen om werk-met-werk te maken en/of speciale contractvormen wordt dit een integraal onderdeel van de projecten.

In het uitvoeringsprogramma 2022-2025 worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd: renovatie van de kades langs de Binckhaven-Melkwegstraat (gedeeltelijk), Zwarteweg/Oranjebuitensingel (gedeeltelijk), kade Wassenaarsweg(gedeeltelijk), Trekvlietplein, brug 103 Benoordenhoutseweg-Neuhuyskade, Vleugelmuur Om en Bij, restauratie Brug 29 Weimarstraat, en betonherstel onderzijde Busplatform Centraal Station. Ook de renovatie van de Trekvlietbrug, Laakbrug en Hubertustunnel en de renovatie van de installaties voor bediening op afstand van deze bruggen en tunnels worden in MJPK4 aangepakt.
De werkzaamheden voor de uitvoeringsagenda 2018-2021 zijn deels afgerond en deels nog in volle gang. De projecten Zuidwal, Toussaintkade, Scheveningseveer, Kleine Veenkade, Calandkade/Petroleumhaven, Valkenboskade IVen 1e Haven Scheveningen zijn klaar. Net als de projecten Hooigracht, Suezkade, Valkenboskade II, Willemsparkbrug en Prinsessewal. Het Groenewegje wordt binnenkort opgeleverd. De renovatie van de Utrechtsebaan is in volle gang, net als de ontkluizing van het Piet Heinplein. De innovatieve renovatie - een pilot voor boombehoud - van de Lijnbaan start binnenkort. De volgende projecten zijn in voorbereiding: Binckhorstbrug, Conradkade, Zwarteweg/Boomsluiterkade, Houtzagerssingel en Noordwal/Hemsterhuisbrug.
De renovatie van bruggen en kademuren heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de stad. Tot 2026 vinden de werkzaamheden voor een groot deel plaats langs de centrumring en de toegangswegen (onder andere: Hubertustunnel, bruggen Benoordenhoutseweg, Lijnbaan, Calandbrug, Laakbrug en Trekvlietbrug).
Qua omvang en kosten is de renovatie van de Hubertustunnel het grootste project. Vanwege de veroudering van de installaties is deze noodzakelijk. Er treden steeds vaker storingen op waardoor er ook steeds vaker files staan. Hierdoor neemt niet alleen de bereikbaarheid van de stad af, maar ontstaat er ook meer uitstoot CO2.