De wijkagenda wordt overhandigd aan stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal.
De wijkagenda wordt overhandigd aan stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal. (Foto: Sander Foederer)

Wijkagenda startpunt voor verbeteringen in Ypenburg

Een schonere wijk, meer en beter onderhoud van groen en betere voorzieningen. Dit zijn de belangrijkste verbeterpunten in de wijkagenda Ypenburg die onlangs werd overhandigd aan stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal. Bewoners, ondernemers, wijkorganisaties en gemeente hebben de agenda met elkaar samengesteld. De komende vier jaar gaan ze aan de slag met de verbeterpunten in de agenda.

Door Dick Muijs

In het afgelopen jaar nodigde de gemeente bewoners, organisaties, en ondernemers uit om mee te denken over hun wijk. Zij konden hun verhaal voor de wijk delen op de website van de wijkagenda. Daarop kwamen veel reacties; er werden maar liefst 210 wijkverhalen gedeeld. Op basis van die verhalen zijn agendapunten geformuleerd, waarop men kon stemmen. Er is 1510 keer gestemd en dit heeft geleid tot een top drie van de belangrijkste punten. 

Top drie

Het verbeterpunt ‘Schonere wijk' kreeg 23% van de stemmen, ‘Meer en beter onderhoud van groen' 19% en ‘Betere voorzieningen' 15 procent. Dit laatste punt wordt gecombineerd met ‘Samenleven' omdat de gemeente het belangrijk vindt dat men prettig kan samenleven op Ypenburg.

Walter van Krieken, voorzitter van het Bewonersplatform Ypenburg heeft de wijkagenda onlangs overhandigd aan stadsdeelwethouder Kavita Parbhudayal. De wethouder vindt het geweldig dat zoveel bewoners en ondernemers hebben aangegeven wat zij belangrijk vinden voor hun wijk. "Ik wil iedereen bedanken voor hun goede ideeën en voor hun betrokkenheid. We zetten op korte termijn vooral extra in op de drie belangrijkste verbeterpunten. Andere opmerkingen en ideeën hebben we ook gehoord; die nemen we zeker mee voor nu of in de toekomst."

Uitvoering

"Onwijs mooi dat er nu een wijkagenda ligt voor Ypenburg waarin we met elkaar bepaald hebben wat we belangrijk vinden. Ik hoop dat we de komende jaren met veel bewoners de wijk nog prettiger kunnen maken door samen te werken aan de uitvoering van de wijkagenda", zegt Walter van Krieken, voorzitter bewonersplatform Ypenburg.

De gemeenteraad wordt over de wijkagenda geïnformeerd en in de tussentijd gaat de gemeente samen met wijkpartners een plan van uitvoering maken. Daarin staan de afspraken over hoe de wijkagenda wordt uitgevoerd. Voor de uitvoering daarvan worden zoveel mogelijk bewoners en ondernemers betrokken. Samen maken we er een succes van.


Wie zijn jouw Toffe Buren? Nomineer ze!

Dankzij de gewonnen Dik Hooimeijer Prijs van ADO in de Maatschappij, kunnen de bewoners van Leidschenveen-Ypenburg tot en met 25 maart hun 'Toffe Buren' nomineren. Op 16 april worden ze vervolgens in het zonnetje gezet. Die dag wordt het Certificaat Toffe Buren 2002 feestelijk uitgereikt door een belangrijke buurtvrijwilliger . 

"Dat wat vanzelfsprekend is of lijkt krijgt helaas weinig aandacht in de media", zegt Christine Filip, bedenker en initiatiefnemer voor deze bijzondere actie. "Zoals gewone mensen die niet in het dagelijks nieuws komen. De gewone mensen die elkaar toch helpen tijdens de afgelopen periode. Gewone mensen die pakjes voor elkaar aannemen, die elkaar vriendelijk groeten, die propjes oprapen die anderen zijn ‘verloren’, gewone mensen die wél de hondenpoep opruimen, gewone mensen die tijdig een feestje aankondigen, gewone mensen die elkaar geluk gunnen, gewone mensen die hulp geven en ook hulp durven ontvangen. Díe gewone mensen die de buurt maken, die een positief verschil maken in Leidschenveen-Ypenburg." 

Allerbelangrijkst

Dat zijn belangrijke mensen volgens Christine Filip. Daarom heeft zij de actie Toffe Buren bedacht. Iedereen die in Leidschenveen-Ypenburg woont mag diens Toffe Buren aanmelden als Toffe Buur. "Zodat we elkaar weer herinneren dat de gewone mensen, zoals jij en jouw Toffe Buren die samen de buurt maken, het allerbelangrijkst zijn."

Aanmelden

Toffe Buren aanmelden kan tot en met 25 maart op de website www.toffeburen.nl en in de brievenbussen die bij de ondernemers in stadsdeel  Leidschenveen-Ypenburg staan. Natuurlijk mag je ook elkaar nomineren voor deze gezellige middag, gewoon omdat Toffe Buren belangrijk zijn.

Christine Filip is de bedenker van de actie Toffe Buren.