Wethouder Kavita Parbhudayal en Wouter ontdekken samen de voordelen van de nieuwe stemhulp.
Wethouder Kavita Parbhudayal en Wouter ontdekken samen de voordelen van de nieuwe stemhulp. (Foto: gemeente Den Haag)

Steffie maakt verkiezingen in maart voor iedereen begrijpelijk

Mensen die een verstandelijke beperking hebben, of moeite hebben met lezen, kunnen uitleg krijgen over het stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Den Haag zet hiervoor voor het eerst stemhulp Steffie in. 

Mensen met een verstandelijke beperking of die moeite hebben met lezen, maken een stuk minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Eén van de problemen is het gebruik van te veel moeilijke woorden. Steffie biedt hulp door alle teksten voor te lezen en indien nodig een neutrale uitleg te geven bij de ingewikkelde politieke stellingen en woorden.

Een voorbeeld hiervan is de uitleg bij de term begrotingstekort: "Een stad heeft begrotingsproblemen als de uitgaven van de stad hoger zijn dan de verwachte inkomsten”. Na het invullen van de stemhulp wordt er op een eenvoudige manier getoond welke politieke kwesties er in de gemeente Den Haag spelen, waar partijen voor staan en welke partijen het beste aansluiten bij de eigen overtuiging.

“Steffie helpt stemgerechtigden om zich op een laagdrempelige manier voor te bereiden op de verkiezingen. Tegelijkertijd leren stadsbestuurders zoals ik er ook van. Steffie drukt ons op het hart dat wat wij dagelijks opschrijven best simpeler en toegankelijker kan”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal. 

Ook legt Steffie met filmpjes en gesproken tekst op een eenvoudige manier uit hoe de verkiezingen en het stemproces werken. Stemhulp Steffie is voor het eerst succesvol ingezet tijdens de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. Toen maakten ruim één miljoen mensen er gebruik van. 

De stemhulp is te gebruiken via https://www.hoewerktstemmen.nl/nl/