De samenwerking is een feit en wordt gevierd.
De samenwerking is een feit en wordt gevierd. (Foto: Daniella van Bergen)

Cardiologen HMC en Haga gaan samen hartpatiënten behandelen

Onder het motto ‘Hart voor de stad’ gaan HMC en het HagaZiekenhuis nauwer samenwerken. Hierdoor hoeven hartpatiënten voor cardiologische zorg niet meer de stad uit.

Nog een voordeel: de wachttijden worden korter. Ook gaan beide ziekenhuizen nog meer kennis uitwisselen. “Omdat de cardiologen elkaar beter kennen, kunnen we makkelijker patiënten doorverwijzen. Ook profiteren we van elkaars expertise,” vertelt Ivo van der Bilt, cardioloog van het HagaZiekenhuis. “De keuzevrijheid voor patiënten groeit ook,” vult Robert Grauss, cardioloog van HMC aan. “De hartzorg is zo dichtbij mogelijk aanwezig en patiënten profiteren van de expertise op een groot aantal hartaandoeningen in beide Haagse ziekenhuizen.”

De twee ziekenhuizen zijn overeengekomen dat het HagaZiekenhuis zich zal focussen op de hartchirurgie en ablaties (elektrofysiologie). HMC zal patiënten voor een hartoperatie ook naar het HagaZiekenhuis verwijzen. In zowel HMC als het HagaZiekenhuis blijven (acute) dotter- en stentbehandelingen en implantaties van pacemakers en ICD's plaatsvinden. De intensivering van de netwerkzorg is een volgende stap in de samenwerking voor cardiologische zorg in de regio. De beide ziekenhuizen doen dit al bij de zorg bij hartfalen, de opleiding tot cardioloog en de overgang van zorg. Grauss: "Voor de huidige hartpatiënten verandert door deze samenwerking niets. Zij blijven onder behandeling van hun eigen cardioloog.” Van der Bilt: "Maar als specifieke of complexe zorg nodig is, kan de specialist doorverwijzen binnen de stad Den Haag. Dat kan prettiger zijn voor de patiënt en hun naasten.”