Hans van Eck uit Boskoop schreef het boek 'Het witte licht' over een Boskoops meisje die de Tweede Wereldoorlog meemaakte.
Hans van Eck uit Boskoop schreef het boek 'Het witte licht' over een Boskoops meisje die de Tweede Wereldoorlog meemaakte. (Foto: Kay van den Ende)

'Het witte licht' vertelt het verhaal van een Boskoops meisje in de Tweede Wereldoorlog

BOSKOOP - Het boek 'Het witte licht' van de Boskoopse Hans van Eck (58) gaat over een Boskoops meisje die de Tweede Wereldoorlog meemaakt. Het verhaal is gebaseerd op het ware verhaal van Ger Bobeldijk-van Gelderen uit Boskoop die vier jaar oud was toen de oorlog in Nederland begon. Zij vertelt haar verhaal al bijna 25 jaar lang aan groep 7 leerlingen in Boskoop en besloot om haar verhaal op papier te zetten. 

Kay van den Ende 

Het boek omschrijft de oorlogsverhalen van Bobeldijk-van Gelderen. Zij groeide op in Boskoop met haar ouders en twee broers. Als de oorlog uitbreekt wordt haar vader die als militair dient in Valkenburg op de eerste dag omgebracht door de Duitsers. Het nieuws bereikte de familie pas een aantal weken later, wat veel impact op het jonge meisje en haar familie had. "De kostwinnaar viel weg en in de oorlogstijd had je het extra zwaar. Ze heeft altijd de hoop gehad dat haar vader terug zou komen, tegen beter weten in", vertelt Hans van Eck. Het boek geeft een beeld van hoe het is om als jong meisje een oorlog mee te maken. Het boek legt vooral de nadruk op het gevoel van het hoofdpersoon, het is dus geen geschiedenisboek. 

'Er is ook desondanks een gevoel van hoop'

In het boek hoor je haar spreken en worden de zware zaken zoals het bang zijn en verdriet hebben voor een vader die er niet meer is benoemd. En toch is het een verhaal van hoop. "Het geeft niet alleen een beeld van hoe het is om in de oorlog op te groeien. Er is ook een gevoel van hoop. Ondanks de moeilijke tijd mag je hoop houden. Oorlog hoeft niet het laatste woord te hebben." 

'Er staan ook dingen in die ze haar eigen kinderen ook nooit verteld heeft'

Traject

Van Eck is zelf benaderd door Bobeldijk-van Gelderen met de vraag of hij een boek over haar ervaringen wilde schrijven. Normaal schrijft hij levensverhalen die betrekking hebben op alle facetten van het leven van het hoofdpersoon, als de 'portretschrijver'. Ook is hij grafisch vormgever, maar bij zijn eerste gesprek werd het duidelijk dat alleen de oorlogsjaren aan bod zouden komen in het boek. "Het was al snel duidelijk dat dit geen levensverhaal zou zijn, maar een kinderboek. En dat is voor mij andere kost. Ik heb daarom ook kinderen van die leeftijd en leerkrachten het boek laten lezen."

Vertrouwen

"Tijdens de gesprekken waaruit ik het verhaal schrijf probeer ik altijd tot een gevoel van vertrouwen te komen, zodat de hoofdpersoon zich vrij voelt om te praten. Ik ben dan ook zo'n vijf of zes keer langs geweest om haar verhalen te horen", zegt Van Eck. Die persoonlijke gesprekken vormen een band waarin het hoofdpersoon zich comfortabel voelt om alles te vertellen. "Zij vertelde mij dat ze dingen tegen mij zei die ze bijvoorbeeld nooit op scholen heeft verteld. Er staan ook dingen in die ze haar eigen kinderen ook nooit verteld heeft. Dus wat dat betreft is het boek voor haarzelf en haar kinderen hartstikke leuk, maar ook voor schoolkinderen."

Signeersessie

Het boek is verkrijgbaar bij Bruna in Boskoop en is 14,99 euro. De Bruna is gevestigd aan de Koninginneweg 6 in Boskoop. Bobeldijk-van Gelderen zal op 7 mei van 14.00 tot 15.00 uur zelf aanwezig zijn voor een signeersessie. 

Het boek 'Het witte licht' van Hans van Eck is op 1 mei officieel gepresenteerd in het Raadhuis in Boskoop tijdens de activiteit 'oorlogsjaren in Boskoop' van de organisatie Boskoop800.

Afbeelding