Vanuit de gemeente Alphen worden verschillende initiatieven genomen om een bijenrijk landschap te ontwikkelen.
Vanuit de gemeente Alphen worden verschillende initiatieven genomen om een bijenrijk landschap te ontwikkelen. (Foto: gemeente Alphen)

'In Bentwoud leven nu 61 bijensoorten'

ALPHEN - Verschillende bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. En dat terwijl bijen verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van een groot deel van alle planten en bloemen. Zes jaar geleden werden de eerste stappen gezet om een bloemen- en bijenrijk landschap te ontwikkelen in de regio rond Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. En wat blijkt? De bijenfauna blijkt zich op een meerderheid van de locaties verder ontwikkeld te hebben.

In 2015 bundelden verschillende partijen hun krachten om het Groene Cirkel Bijenlandschap te ontwikkelen: de provincie Zuid-Holland, diverse gemeenten en andere overheden, terreinbeheerders, bedrijven, boeren, kennisinstituten en vrijwilligersorganisaties. "Overal in de regio schoten projecten uit de grond waarbij bij de inrichting en het beheer rekening werd gehouden met wilde bijen. Natuurgebieden en stedelijk groen werden bloemrijker, er werd nestelgelegenheid aangelegd, bermen werden anders gemaaid en bedrijventerreinen anders ingericht. In korte tijd werd het Bijenlandschap een begrip in de regio en nog steeds sluiten nieuwe deelnemers zich aan", aldus de gemeente Alphen.
Eén van de doelstellingen uit het duurzaamheidsprogramma van gemeente Alphen aan den Rijn is om de biodiversiteit vanaf 2021 te laten toenemen. "Hiervoor werken we aan verschillende initiatieven. Zo richtte de gemeente samen met initiatiefnemer IVN in 2018 een strook in als bijenlandschap in De Groene Vinger (een stukje polderlandschap in de wijk Kerk en Zanen in Alphen). Hier leven ongeveer 43 verschillende soorten wilde bijen. In het Prinses Irenebos is een groot deel van de centrale weide ingezaaid en geschikt gemaakt als verblijfgebied voor insecten. Vorig jaar is er een bijenlint van ongeveer 2,5 kilometer aangelegd langs de Hoogewaard en de Oude Rijn in Koudekerk aan den Rijn. Ook zijn er ongeveer 30.000 bloembollen aangeplant en zijn er bloemheesters geplant. In het Bentwoud leven momenteel al 61 bijensoorten en het is daarom één van de gebieden die het verschil maakt. Er is een positieve ontwikkeling te zien in het aantal soorten dat daar voorkomt." Gemeente Alphen realiseert door minder en beter te maaien extra bloemrijke bermen. "Ook is voor de komende twee jaar bepaald dat minimaal dertig procent van het maaisel wordt hergebruikt. Daar wordt onder andere papier van gemaakt." De ontwikkeling van het bijenlandschap heeft al veel moois gebracht, aldus de gemeente. "Toch blijft er nog genoeg te wensen over. Er zijn bijvoorbeeld plekken waar nog geen vooruitgang te bespeuren is en vier van de acht doelsoorten hebben zich nog niet in de regio gevestigd. In het Prinses Irenebos zijn de ambities groot. Hier gaat de tweede bijenheuvel van Nederland gelegd worden voor grondbijen."

Meer informatie op de site: www.bijenlandschap.nl.