Jaap Leune (17) weet wat hij wil: kweker worden, net als zijn opa en zijn vader. Jaap is de derde generatie binnen het familiebedrijf.
Jaap Leune (17) weet wat hij wil: kweker worden, net als zijn opa en zijn vader. Jaap is de derde generatie binnen het familiebedrijf. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Bij ons op de kwekerij gaat alles PlanetProof’

Nieuws

BENTHUIZEN – Hij is opgegroeid met het familiebedrijf: een vollegrondkwekerij aan de rand van het Bentwoud. Opa Adrie begon ermee, vader Kees volgde hem op en nu is Jaap Leune (17) de derde generatie binnen het bedrijf. Twijfel is er nooit geweest bij Jaap: hij wil maar een ding en dat is kweker worden.

Morvenna Goudkade

“Zo lang ik me kan heugen, wil ik de kwekerij in”, zegt Jaap. “Van kleins af aan ben ik al bezig, vroeger mocht ik mee met mijn vader als we bomen gingen leveren. Later ging ik steeds meer meewerken en meehelpen. En nu werk ik bij mijn vader en volg ik de boomteeltopleiding in Boskoop. Later wil ik het bedrijf overnemen en mijn vader opvolgen, net zoals hij mijn opa heeft opgevolgd.”

Wij telen onze planten duurzaam en biologisch

Hij is enorm trots op het familiebedrijf. “Wij telen onze planten duurzaam en biologisch, zodat we zo min mogelijk de natuur verstoren. Bij ons op de kwekerij gaat alles PlanetProof. Daar ben ik zelf ook groot voorstander van. Je hebt maar één aarde; die moet je goed onderhouden.”

Na de middelbare school was hij blij dat hij ‘de tuin’ in kon, bekent Jaap. “Tussen vier muren zitten is niks voor mij. Op de boomteeltopleiding heb je één dag theorie en vier dagen praktijk. Dan ben je aan het werk en verdien je meteen een salaris.” Hij doet de driejarige opleiding, waarbij hij veel vakkennis opdoet en ook bij andere bedrijven rondkijkt. 

We gaan helpen met aanplanten op de Floriade

“Met de opleiding gaan we regelmatig op bedrijfsbezoek. Dat is heel gevarieerd: naar een planten-onderzoeksbureau, naar een grondbedrijf, naar een toeleverancier.”

Kweker worden is het mooiste dat er is

Binnenkort gaat hij met zijn medestudenten naar de Floriade in aanleg, in Almere. “We gaan een dagje helpen met aanplanten. Erg leuk, ik ben nog nooit op een Floriade geweest. Mooi om daar aan mee te werken.” Na opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling, op 14 april, gaan ze nog een keer, weet Jaap. “Dan de hele Floriade bekijken.”

Of hij ooit iets anders heeft gewild dan kweker worden? “Nee nooit, ik weet wat ik wil. Ik weet wat het inhoudt, want ik ben ermee opgegroeid. Het is het mooiste dat er is.”

Hij heeft een plant meegebracht, een buxus op stam. “We hebben op onze vollegrondkwekerij een breed assortiment heesters en coniferen. Maar nu is het winter, dus er zijn geen bloeiende planten. De buxus is wintergroen, dus die ziet er ook nu leuk uit.” Een echte favoriete plant heeft hij niet. “Ik vind alles mooi.”

Jaap doet zijn werk met veel plezier, zegt hij, elke dag weer. Maar wat doet hij in zijn vrije tijd? Heeft hij hobby’s? “Niet echt, mijn werk is mijn hobby, haha. Maar in de zomer ga ik weleens vissen. En verder zit ik vaak bij mijn vrienden, we hebben een keet. Daar gaan we dan een beetje chillen.”

Als hij naar de toekomst kijkt, hoe ziet die er dan uit? Samen met zijn vader op de kwekerij werken en die later overnemen. Wat wil hij nog meer? Wil hij later een gezin?

“Nou, ik ben pas zeventien, hè? Dus een gezin, daar ben ik nog niet mee bezig. Maar ik wil wel een vriendin. En ik wil bij de vrijwillige brandweer. Bij ons in Benthuizen, net als mijn opa en mijn vader. Zo gauw ik achttien word, meld ik me aan.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 375