Provincie: subsidie collectieve woonvormen

WADDINXVEEN - Gedeputeerde Anne Koning reikte onlangs de eerste subsidies Plankosten Collectieve Wooninitiatieven uit aan initiatieven in Den Haag en Waddinxveen.

Initiatiefnemers van collectieve woonvormen kunnen met de subsidie Plankosten Collectieve Wooninitiatieven de haalbaarheid van hun project onderzoeken. Kopersvereniging CPO De Vrijheid heeft in Waddinxveen het initiatief genomen om 14 levensloopbestendige koopappartementen en 9 levensloopbestendige kooppatio woningen te realiseren. De plannen zijn gericht op senioren en zorgen voor doorstroming op de woningmarkt. Nieuwe woonvormen hebben een belangrijke functie en zorgen voor meer variatie in de woningbouw, aldus de Provincie Zuid-Holland. "Zij worden niet altijd gerealiseerd door reguliere projectontwikkelaars, woningcorporaties en bouwers. De subsidie van de provincie is daarom bestemd voor verenigingen, wooncoöperaties en stichtingen." Anne Koning: "Mensen hebben zelf vaak goede ideeën over hoe ze willen wonen en er zijn veel innovatieve oplossingen. Maar het is vaak lastig om deze ideeën om te zetten in realistische plannen. Met deze subsidieregeling kunnen de initiatiefnemers een professionele begeleider inschakelen, die helpt om een projectplan te maken waarin de haalbaarheid wordt onderzocht. Zo komen we tegemoet aan de behoefte aan specifieke en nieuwe woonvormen voor mensen die bijvoorbeeld met een groep gelijkgestemden willen wonen of mensen die afhankelijk zijn van zorg.” 

De provincie stelt in 2022 in totaal 250.000 euro beschikbaar voor deze subsidie. "Er is nog genoeg ruimte voor nieuwe aanvragen."