Vanaf deze week kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boostervaccinatie halen.
Vanaf deze week kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boostervaccinatie halen. (Foto: Marieke Markus)

Ook jongeren kunnen boostervaccinatie halen

ALPHEN/REGIO - Sinds deze week kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen een boostervaccinatie halen. De keuze voor een boostervaccinatie is vrijwillig en jongeren kunnen telefonisch een afspraak maken. Het is niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor de prik, aldus de GGD Hollands Midden.

"Volgens de Gezondheidsraad is er geen medische noodzaak om alle jongeren een booster aan te bieden", stelt GGD Hollands Midden. "Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikron-variant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen."

"Heb je besloten dat je een boosterprik wilt? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD. Bel dan naar 0800-7070. Je kunt dus niet zonder afspraak naar de GGD voor de booster. De booster wordt in Hollands Midden alleen op de vaste vaccinatielocaties gegeven."

"Om in aanmerking te komen voor de booster, moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat jij je boosterprik of corona hebt gehad. De prik is vrijwillig en ook gratis. Voor jongeren onder de 16 jaar geldt dat zij toestemming moeten hebben van hun ouder(s)/verzorger(s).

"Het aantal testen in de GGD-teststraten bij inwoners van onze regio is met 29 procent gestegen. Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is ook opnieuw gestegen; van 63 procent vorige week naar 67,5 procent deze week. Het percentage positieve testen is bij alle leeftijdsgroepen (licht) gestegen. Bij de 31 tot en met 50-jarigen is de stijging het grootst. Het hoogste percentage positieven wordt gevonden onder jongeren tussen de 11 t/m 20 jaar (74 procent)."

Kwetsbaren

"Het mobiele vaccinatieteam bezoekt volgende week wat minder pop-up locaties. Dat komt omdat we vanwege de herhaalprik voor 70+‘ers en kwetsbaren veel medewerkers nodig hebben op onze vaste vaccinatielocaties."

Alphen

"We gaan op 18 maart naar ’t Kwadrant in Katwijk, De Burgt in Rijsburg en de bibliotheek in Noordwijk. Op zaterdag 19 maart zijn de teams aanwezig in de gemeentehuizen in Alphen aan den Rijn en Lisse en in ontmoetingscentrum Van Noord in Gouda. Alle tijden vind je op www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona", legt GGD Hollands Midden uit.

"Huisartsen uit Hollands Midden hebben inmiddels zo’n vijftig mensen aangemeld voor de herhaalprik. Het gaat om ouderen en kwetsbaren die niet zelfstandig naar de vaccinatielocatie kunnen komen. Deze mensen gaan we vanaf volgende week met een mobiel prikteam thuis bezoeken."

"Op dit moment heeft 86 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. 85 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Daarnaast is de boostercampagne in volle gang. Tot en met week 9 hebben 378.285 inwoners van onze regio een boosterprik gehad."

Meer informatie is te vinden op de website: www.eengezonderhollandsmidden.nl.

86 procent van de 12-plussers uit de regio heeft een eerste prik gehad, aldus GGD Hollands Midden