Mensen met een laag inkomen, krijgen een energietoeslag.
Mensen met een laag inkomen, krijgen een energietoeslag. (Foto: archief Pexels.com)

Uitbetaling energietoeslag aan inwoners met een bijstandsuitkering

Nieuws

ALPHEN - Inwoners met een laag inkomen krijgen een energietoeslag van de overheid van 800 euro. Zij krijgen deze tegemoetkoming vanwege de stijgende energieprijzen. De gemeente regelt de uitbetaling van de energietoeslag. De gemeente Alphen aan den Rijn gaat de uitbetaling in twee fases uitvoeren. Mensen die de financiƫle vergoeding het hardst nodig hebben, krijgen deze het eerst uitbetaald. Dat stelt de gemeente.

Eerst betaalt de gemeente de energietoeslag aan inwoners die al een bijstandsuitkering (Participatiewet, IOAW, IOAZ, AIO) hebben, die binnenkort een bijstandsuitkering krijgen of een bijstandsuitkering hebben gehad in de periode van 1 augustus 2021 tot 1 februari 2022. Ook bewoners die gebruikmaken van schuldhulpverlening hebben recht op de energietoeslag. Deze fase is al van start gegaan. 

Energietoeslag

Daarna kunnen ze met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm zelf de energietoeslag aanvragen. Waarschijnlijk is het vanaf mei mogelijk om deze toeslag aan te vragen. Dat kan dan uiterlijk tot en met 31 december van dit jaar.

Bijzondere bijstand 

Wie niet in aanmerking komt voor de energietoeslag, maar wel problemen heeft om zijn energierekening te betalen, kan bij de gemeente Alphen een aanvraag indienen voor individuele bijzondere bijstand. Zie www.alphenaandenrijn.nl/bijzonderebijstand. Dit is een vergoeding voor noodzakelijke en bijzondere kosten die inwoners niet zelf kunnen betalen. De gemeente beoordeelt deze aanvragen los.