Een elektrische kookplaat kun je financieren met de duurzaamheidslening.
Een elektrische kookplaat kun je financieren met de duurzaamheidslening. (Foto: Lize Kraan/ gemeente Alphen)

Inwoners gebruiken duurzaamheidslening nu ook voor elektrisch koken

Nieuws

ALPHEN - Volgens de gemeente Alphen zijn veel inwoners actief bezig om hun huis te verduurzamen. De duurzaamheidslening van de gemeente is dan ook populair stelt ze. “In eerste instantie maakte het merendeel vooral gebruik van de lening voor de aanschaf van zonnepanelen. Sinds de stijgende energieprijzen zien we echter een toename in het aantal aanvragen voor isolatie en warmtepompen.”

Oorspronkelijk was de duurzaamheidslening alleen bedoeld voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen, gevel-,dak-of vloerisolatie, HR-glas en groene daken. Om de overgang naar een aardgasvrije woning aantrekkelijker te maken, zijn nu ook aansluiting op een warmtenet, de aanschaf van een energiezuinig ventilatiesysteem, een warmte-terugwinsysteem of een elektrische kookplaat aan de maatregelen toegevoegd. Verder is nu ook een elektrisch auto-oplaadpunt op eigen terrein te financieren via deze lening.

De stimuleringslening is oorspronkelijk bedoeld voor VvE’s, verenigingen, scholen, coöperaties en non-profitorganisaties voor de verduurzaming van hun panden. “Er melden zich steeds meer sportverenigingen en VvE’s voor de lening. Om hen beter te kunnen helpen is het maximale leenbedrag per aanvrager verhoogd.” 

Inwoners ouder dan 75 jaar kunnen geen duurzaamheidslening krijgen in verband met een leeftijdsgrens die het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) (de verstrekker van de lening) hanteert. Om deze groep toch mee te laten doen, biedt de gemeente hen nu de stimuleringslening aan.  

Meer informatie over de duurzaamheidslening en de stimuleringslening staat op www.alphenaandenrijn.nl.