Dennis Baans, Wil Koek en Sjaak Bontekoe (vlnr) hebben Tennis Vereniging Boskoop al flink verduurzaamd. En ze zijn nog niet klaar.
Dennis Baans, Wil Koek en Sjaak Bontekoe (vlnr) hebben Tennis Vereniging Boskoop al flink verduurzaamd. En ze zijn nog niet klaar. (Foto: Morvenna Goudkade)

Duurzaam drietal maakt tennisclub energieneutraal

Sport

BOSKOOP – Nu bedrijven en particulieren in hoog tempo verduurzamen, willen verenigingen niet achterblijven. Beter voor de planeet en de portemonnee. Voorbeeld is Tennis Vereniging Boskoop (TVB): die is van het gas af, werkt met warmtepompen en zonnepanelen en onderhoudt de baan met een elektrische scootmobiel. Volgende stap? Een eigen windmolen.

Op het clubterrein van TVB is het vrijdagmiddag gezellig druk; er is veel jeugd aan het tennissen. In de loungehoek op het terras houden Dennis Baans, Wil Koek en Sjaak Bontekoe hun wekelijkse beraad. Het driemanschap heeft de verduurzaming van de tennisclub voortvarend aangepakt. Bontekoe als parkbeheerder, Koek als technisch projectbegeleider en Baans als financieel projectbegeleider. TVB is nu al de duurzaamste tennisvereniging van West-Nederland, weet Baans. “En misschien wel van heel Nederland, maar dat kan de KNLTB niet bevestigen. Maakt ook niet uit, we wekken onze eigen energie op en hebben zeer lage kosten. Goed voor het milieu en voor de clubkas.”

Wij waren al klaar toen gasprijs skyhigh ging

Toen andere verenigingen werden geconfronteerd met torenhoge gasprijzen, was er bij TVB geen spoortje van paniek. “Wij waren al helemaal klaar toen de gasprijs skyhigh ging”, legt Koek uit. “We zijn maart vorig jaar begonnen met ons duurzaamheidsproject en in december was het afgerond.” Toen de energieleverancier aankondigde dat het maandbedrag zou stijgen van 600 euro naar 1900 euro, kon TVB melden dat de vereniging gasloos was geworden. “We werken met warmtepompen die worden gevoed door honderd zonnepanelen op het dak”, meldt Baans. “Ook de rest werkt op zelfopgewekte energie, zoals een boiler en keukenapparatuur.”

Het drietal is zeer tevreden over de afgelegde weg naar duurzaamheid. TVB investeerde een ton in het project: voor isolatie, warmtepompen/airco’s, zonnepanelen en elektrische boiler. Daarvoor werd een beroep gedaan op subsidieregeling BOSA (Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties) en werd via de gemeente Alphen 50.000 euro geleend bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, tegen een rente van 0,5 procent. “Aan aflossing en vaste kosten zijn we nu 500 euro per maand kwijt”, zegt Baans. “Als we niets hadden gedaan, was dat 2000 euro per maand geweest.”

We delen graag tips met clubs

Het hele proces verliep zeer soepel, zo blijkt. “Je moet een sluitend meerjarenplan hebben, maar vervolgens krijg je heel veel medewerking.” 

Baans, Koek en Bontekoe hebben er lol in, want er wordt lekker verder verduurzaamd. Alles wat te recyclen valt wordt aangepakt: van oude tennisballen tot frituurvet en waterflesjes. Overal is Ledverlichting en het baanonderhoud gebeurt niet meer met een dieselkarretje, maar met een elektrische scootmobiel. Bontekoe gebruikt die om de gravelbanen te ‘slepen’. “Hij heeft extra brede wielen, beter voor de baan”, zegt de parkbeheerder. “Ik hang het sleepnet erachter en kan zo de baan egaliseren. Normaal zat iedereen dan in de herrie, maar nu gaat dat stil en schoon.” Wat er verder op het programma staat? “Nog meer zonnepanelen, langs de slootkanten komen er nog eens ruim dertig”, meldt Bontekoe. “Bedoeld voor elektrische beregening van de banen.” Koek vertelt dat overtollige energie zal worden opgeslagen in accu’s’. “En er komt een windmolen, in de vijver. Die is bedoeld om het water op ons complex te laten doorpompen.” Het duurzame drietal hoopt andere clubs en verenigingen te inspireren met hun verhaal. “Als bestuursleden van clubs vragen hebben, mogen ze contact opnemen. We delen graag onze tips.”