Hoe verduurzaam je gemeentelijk vastgoed?

REGIO - In de energietransitie vervult de overheid een voorbeeldrol, aldus de provincie Zuid-Holland. "Hoe mooi zou het zijn als het gemeenten lukt om met bijvoorbeeld hun zwembaden, bibliotheken, buurthuizen, scholen en gemeentehuis CO2-uitstoot te reduceren? Of ze van het gas af te halen? Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar de praktijk is weerbarstig, toont een nieuw onderzoek aan."

De Provincie Zuid-Holland heeft laten onderzoeken tegen welke uitdagingen gemeenten aanlopen als zij hun publieke vastgoed willen verduurzamen. 

40 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten werkten aan het onderzoek mee, dat werd uitgevoerd door Schuttelaar & Partners en Green Leisure Group. De titel van het rapport luidt 'Schouders onder gemeentelijk vastgoed'.
De Zuid-Hollandse gemeenten hebben ongeveer één gebouw in het maatschappelijk domein per 1.000 inwoners in eigendom. Voor de hele provincie praat je dan al gauw over 3.000 gebouwen. "De grootste knelpunten zijn geld, personele capaciteit, en kennis. Hoe pak je de verduurzaming aan? In welke volgorde? Gemeenten twijfelen daarover. Een volgend struikelblok zijn investeringen die hun geld niet terugverdienen ten opzichte van traditioneel (ver)bouwen."
"Opvallend is de versnippering: er zijn gemeenten met succesvolle voorbeelden. Helaas wordt hun kennis nauwelijks gedeeld. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat minder dan 60 procent van de gemeenten ervaring heeft met aardgasvrije nieuwbouw. Ook bij bestaande bouw zijn tot dusver relatief weinig van de bekende verduurzamingsmaatregelen toegepast."