Oprichters Jaap en Stephanie Loomans met bewoner Luke (re) vieren het drukbezochte openingsfeest van Polderhuis Het Loo.
Oprichters Jaap en Stephanie Loomans met bewoner Luke (re) vieren het drukbezochte openingsfeest van Polderhuis Het Loo. (Foto: Morvenna Goudkade)

Polderhuis Het Loo geopend: 'Buikpijn van trots'

HAZERSWOUDE-DORP – Het hele dorp liep uit, afgelopen vrijdag, bij de opening van Polderhuis Het Loo. Oprichters Jaap en Stephanie Loomans (allebei 37) wisten een oude koeienstal om te toveren tot woonzorglocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De nieuwe bewoners, medewerkers, familie, vrienden en dorpsgenoten kwamen het feestje meevieren.

Morvenna Goudkade

Tot het laatste moment is er gewerkt, vertelt het stel. Net voor drie uur, het moment van de opening, zijn de bouwvakkers gestopt. Die staan inmiddels met een biertje buiten aan de statafels. “Zo’n beetje één minuut voor drie is de rolsteiger naar beneden gehaald”, lacht Stephanie. “En nog net op tijd zijn de gordijnen opgehangen”, vult Jaap aan. Op het erf en binnen in Het Polderhuis wemelt het vrijdagmiddag van de mensen. De belangstelling voor de opening is enorm. Na een speciaal uurtje met genodigden is er de rest van de middag open huis. 

'Wij gaan er vol tegenaan'

Het dorp heeft meegeleefd met het avontuur van Jaap en Stephanie en nu wil iedereen het resultaat bewonderen. De voormalige stal is nu een ruim en licht wooncomplex met tien appartementen, grote keuken en gezamenlijke ruimte. Ook is er een kantoorgedeelte. Hoe anders was het twee jaar geleden, toen de koeienstal te koop werd gezet. Inmiddels stonden er al jarenlang geen koeien meer in, maar werd de stal gebruikt als opslag voor caravans en oldtimers. 

'Nog net op tijd gordijnen opgehangen'

Jaap hoorde dat de eigenaar wilde verkopen en zag ineens mogelijkheden voor een woonlocatie, waar mensen begeleid zouden kunnen wonen. Allebei werkten ze in de zorg: Jaap als zorgmanager bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, Stephanie als polikliniekassistente in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Het leek een mooie droom, maar het stel wist het waar te maken. 

De gemeente en de bank werden overtuigd, de vergunningen en financieringen kwamen rond, de appartementen vonden gretig aftrek en medewerkers werden aangenomen. 

Staande op het erf, met Stephanie aan zijn zij, spreekt Jaap een woordje tot de genodigden. Het stel straalt, een glas champagne in de hand. Ze delen sleutelhangerkoorden uit aan alle nieuwe bewoners, als welkomstgebaar. “Voor de sleutels van jullie nieuwe thuis, hier in Polderhuis Het Loo.” Bewoner Luke (19) juicht met hen mee. Hij komt uit Zoetermeer, vertelt hij. En is nu blije en trotse bewoner van het Polderhuis. 

Bastiaan (29) krijgt ook een sleutelkoord. Hij woont al in Hazerswoude-Dorp. “Tien minuten hiervandaan. En nu ga ik dus naar het Polderhuis.” Het is een mooie plek, vindt Bastiaan. In het dagelijks leven is hij vrijwilliger bij de Kringloop in Alphen. Ook gaat hij binnenkort weer beginnen bij zwembad De Hazelaar in zijn eigen dorp. “Ik ben vrijwilliger bij het winkeltje."

Jaap's zusje, Lies van der Pol, wil ook nog een woordje spreken. Geëmotioneerd: “Ik heb helemaal buikpijn van trots. Hoe jullie dit gedaan hebben, het voor elkaar gekregen hebben. Jaap, jij hebt zo’n groot hart. Stephanie, jij staat ook voor iedereen klaar. Ik ben zo trots op jullie, zo trots.” Het stel pinkt een traantje weg, net als een aantal aanwezigen.

Dan wordt de speciale Polderhuis-vlag gehesen, het glas geheven en het moment nog eens goed gevierd. 

Jaap en Stephanie Loomans blikken na afloop terug op Facebook: "Wat een dag! Allemaal lieve familie, vrienden, kennissen, bouwteam en bewoners met familie bij de opening. Daarna nog zoveel meer aanloop. Wij zijn blij en gaan met ons fantastische team er vol tegenaan.”