Jos Timmerman komt langs om te luisteren.
Jos Timmerman komt langs om te luisteren. (Foto: aangeleverd)

Geestelijk in de knel? Dan is er een professioneel luisterend oor aan huis

Jos Timmerman is geestelijk begeleider, en dat is een bijzonder vak. Het is een vorm van hulpverlening, maar niet één die gericht is op het oplossen van problemen. “We hebben de twijfelachtige eer gespecialiseerd te zijn in soms onoplosbare problemen.”

Hij werkt in deze betrekkelijk nieuwe (2019) tak van de geestelijke verzorging: hij komt bij de mensen thuis. Dankzij landelijke subsidie is deze vorm van hulpverlening gratis voor 50 plussers, voor ernstig zieken en hun naasten. De geestelijk begeleiders zijn desondanks ook beschikbaar voor alle leeftijden. Via de Centra voor Levensvragen zijn deze hulpverleners in heel het land beschikbaar. In onze regio via www.stichtingquestio.nl . Er zijn geen wachtlijsten. Timmerman heeft in St Maarten een eigen praktijk: Overbruggen, waar u ook welkom bent voor gesprekken. Overbruggen is bereikbaar via 0613540221 of info@praktijkoverbruggen.nl

Niet handelen maar luisteren

In de gesprekken gaat het over zingeving en levensvragen. Die heeft ieder mens. Wie vraagt zich niet eens af: Wat voor zin heeft het (nog) wat ik allemaal doe? Wat is nu voor mij van betekenis in mijn leven? Maar als het leven tegenzit, door bijvoorbeeld ziekte of verlies (van een naaste, van gezondheid of werk) dan komen de ‘waarom-en/of zinvragen’ eerder naar voren. De Coronacrisis heeft bij veel jongeren en ouderen dergelijk vragen opgeroepen. 

Een geestelijk begeleider komt niet met snelle oplossingen, maar kan er wel voor zorgen dat mensen ‘existentieel niet meer eenzaam zijn', door hun gevoelens te delen met een professional die niet handelt, maar vooral luistert.