De betrokken professionals helpen je graag een handje zodat je zo fit mogelijk een operatie ingaat of aan een bestralingstraject kunt beginnen.
De betrokken professionals helpen je graag een handje zodat je zo fit mogelijk een operatie ingaat of aan een bestralingstraject kunt beginnen. (Foto: Aangeleverd)

Diagnose kanker… paniek!

HEERHUGOWAARD - Als je met een pijntje of knobbeltje naar de dokter gaat en na onderzoeken krijg je de diagnose kanker dan verdwijnt de grond onder je voeten. Dit horen we veel in de praktijk van Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie. 

De passie van praktijkhouder Ann Taveirne om patiënten met kanker in alle fases te willen ondersteunen, zorgde ervoor dat zij in 2015 afstudeerde als master oncologiefysiotherapeut. Eén van de belangrijkste studielessen was het hebben en houden van een zo goed mogelijke conditie.

Schrik slaat om je hart

Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend. Allerlei emoties volgen elkaar op bezorgdheid, angst, verdriet maar misschien ook vechtlust. Je wilt voor jezelf en je omgeving niet bij de pakken neerzitten, maar wat kun je doen?

Fit blijven

Het beste is trouw te blijven aan je eigen lichaam. Als je in goede conditie bent, blijf dan doen wat je doet. Sporten, fietsen en wandelen op je eigen tempo. Wil je je energieker voelen en je conditie verbeteren maar in je eentje lukt het niet zo goed, maak dan een afspraak met de praktijk van Ann Taveirne. 

Hoe sterker je je voelt, hoe beter het is voor je herstel

Alle betrokken professionals helpen je graag een handje want het is belangrijk om zo fit mogelijk een operatie in te gaan of aan een chemokuur of bestralingstraject te beginnen. Na een intakegesprek wordt een trainingsprogramma op maat opgesteld. Sterke spieren en een vitaal lijf helpen bij het genezingsproces van de operatie, verkleinen de kans op complicaties en versnellen het herstel. Ernstige vermoeidheidsklachten na een operatie en behandelingen nemen door beweging sneller af.

Houd vertrouwen

Bewegen, sporten en trainen maken het hoofd leeg, in ieder geval voor even. Hoe sterker je je voelt, hoe beter het is voor het toekomstige herstel. Samen trainen in een groep, ieder met zijn eigen oefenschema, geeft energie. Elkaar zien, spreken en steunen geeft mentale kracht en een goed gevoel. Dit alles valt onder prehabilitatie, de officiële term voor het verbeteren van de lichamelijke en mentale conditie voorafgaand aan een operatie. Hou vertrouwen in je lichaam én in een vlot herstel door het hebben van een goede conditie.


Kun jij een steuntje in je rug gebruiken? Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie vind je aan de Umbriëllaan 7-9 in Heerhugowaard. Neem contact op via 072-5725744, info@anntaveirne.nl of www.anntaveirne.nl.