Niels werkt na een beroerte bij De Zilvermeeuw aan zijn fysieke en creatieve mogelijkheden.
Niels werkt na een beroerte bij De Zilvermeeuw aan zijn fysieke en creatieve mogelijkheden. (Foto: Aangeleverd)

De Zilvermeeuw ondersteunt na hersenletsel

ALKMAAR - Dagelijks krijgen tientallen mensen in Nederland niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte, maar kan ook het gevolg zijn van een tumor of ongeval. Omdat hersenen niet volledig herstellen van ernstige beschadigingen, worstelen veel mensen met blijvende gevolgen. Deze zichtbare en onzichtbare gevolgen zetten het hele leven op zijn kop: gezin, werk, vrije tijd en toekomstperspectief.

De Zilvermeeuw in Alkmaar is gespecialiseerd in begeleiding en behandeling van mensen met hersenletsel. Met activiteiten op het gebied van fysieke gezondheid, mobiliteit en creativiteit werken mensen verder aan hun mogelijkheden.

Niels Kentie kreeg in 2018 een hersenbloeding en was lang opgenomen bij Heliomare. Hij komt sinds een aantal jaar naar de Zilvermeeuw, waar hij werkt aan zijn fysieke en creatieve mogelijkheden. Zo zit hij in verschillende schildergroepen, doet aan fitness, laat zijn stem horen in de muziekgroep en oefent het lopen met een halfzijdige verlamming.

Radio-dj

Afasiecentrum Alkmaar is onderdeel van De Zilvermeeuw. Daar werken gespecialiseerde logopedisten en begeleiders met mensen die last hebben van deze taalstoornis. Niels heeft gelukkig geen moeite met spreken. Hij is nog steeds welbespraakt en ad rem. Dat talent neem hij mee in zijn vrijwilligerswerk als radio-dj bij verschillende lokale omroepen. Binnenkort wordt hij ook lid van de cliëntenraad.

De Zilvermeeuw is onderdeel van Esdégé-Reigersdaal en één van de locaties die zich specifiek richt op mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Er zijn door de hele kop van Noord-Holland mogelijkheden voor specifieke activiteiten, ambulante begeleiding en aangepast wonen. Meer info op www.acdezilvermeeuw.st-er.nl.