Hedde werd om zichzelf te beschermen jarenlang gefixeerd. Door dit af te bouwen is de wereld voor hem opengegaan.
Hedde werd om zichzelf te beschermen jarenlang gefixeerd. Door dit af te bouwen is de wereld voor hem opengegaan. (Foto: aangeleverd)

Werken in de gehandicaptenzorg

Midgard in Tuitjenhorn is onderdeel van de Raphaëlstichting. De ruim honderd bewoners hebben elk een eigen zorgvraag. Hier straalt de warmte van de gemeenschap je tegemoet. Liefdevolle aandacht, professionaliteit en zorgzaamheid zijn belangrijke elementen in de begeleiding. 

'Nu gaat er een wereld voor hem open!' 

Ook in het leven van Hedde, een bewoner met een ernstig meervoudige beperking die automutilerend en ander ongewenst gedrag vertoont. De ondersteuning en de veiligheid van zijn begeleiders is bepalend voor zijn kwaliteit van leven. Er was een tijd dat Hedde overdag alleen maar in zijn bed lag of in zijn stoel zat. Daarbij was het vrijwel voortdurend nodig om hem te fixeren (met banden en riemen) om te voorkomen dat hij zichzelf pijn zou doen. Vanaf 2014 hebben Heddes begeleiders Joris Kruyer en Maud Burger dit stapje voor stapje doorbroken! "Eerst één arm los, toen de ander, toen een been, toen het andere been. In plaats van de fixatiebanden zetten we onszelf in.” 

Hedde ontleent zijn gevoel van veiligheid nu aan hun nabijheid. "Door onze handen op zijn armen of bovenbenen te leggen ervaart Hedde dezelfde bescherming die de banden hem eerder gaven. Ook de verzwaringsdeken op zijn bed zorgt voor een veilig gevoel. Daardoor kan hij nu zelfs een dagprogramma volgen. Voor Hedde is er een wereld opengegaan. Dat je als begeleiders zulke dingen bereikt samen, maakt dit werk zo ontzettend mooi!"


Meer weten over werken bij Midgard? Kijk dan op www.raphaelstichting.nl