Het is goed voor de hersenen om nieuwe dingen te leren.
Het is goed voor de hersenen om nieuwe dingen te leren. (Foto: Adobe Stock)

De kans op dementie verkleinen

Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden als we allemaal gezonder gaan leven. 

Belangrijke risicofactoren zijn overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, roken en alcohol. Ook ongezonde voeding, weinig beweging en weinig sociale contacten behoren tot de risicofactoren.

Trainen van de hersenen

Hoe kun je de kans op dementie verkleinen? Er is helaas geen methode die garandeert dat je geen dementie krijgt, maar een actief brein vermindert de kans op dementie. Doordat je hersenen actief blijven, werken hersenfuncties zoals het geheugen ook beter. Het is goed voor je hersenen om nieuwe dingen te leren en moeilijke oefeningen uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als schaken. Ook een bezoek aan musea of opera heeft een positief effect. Mensen met weinig sociale contacten lopen extra risico op dementie. Onderzoekers weten nog niet precies hoe dat komt. Waarschijnlijk spelen een aantal factoren samen. Zo zijn sociale contacten een goede manier om de hersenen te activeren. Neem daarom eens contact op met oude bekenden en mensen in de buurt.

Wist je dat?

Roken vergroot de kans op Alzheimer met 45%. Het is nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.