Het plan moet voorkomen dat kinderen met een lege maag aan school beginnen.
Het plan moet voorkomen dat kinderen met een lege maag aan school beginnen. (Foto: Adobe Stock)

Rijk investeert in gratis schoolontbijt

Op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen wordt per direct gestart met het aanbieden van gratis schoolontbijt. Hiervoor trekt het kabinet € 5 miljoen euro uit. 

Het project om de leerlingen elke schooldag van ontbijt te voorzien duurt vier maanden. Door de inflatie stijgen ook de boodschappenprijzen. Dit wordt op verschillende manieren zichtbaar, waaronder in de schoolklas. Er zijn namelijk kinderen die met een lege maag naar school komen. Dit heeft ongewenste gevolgen voor de ontwikkeling en de leerprestaties van het kind. 

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stellen € 5 miljoen beschikbaar aan het Jeugdeducatiefonds. De ontbijten zijn bedoeld voor scholen met veel kwetsbare leerlingen. 

Tegemoetkoming voor kwetsbare leerlingen

De ministers willen dat het aantal van 500 scholen nog verder wordt uitgebreid. Het is daarbij niet de bedoeling dat de werkdruk voor het personeel toeneemt. Zoals de Tweede Kamer twee weken geleden vroeg bij de Algemene Politieke Beschouwingen, krijgen kinderen op scholen in achterstandswijken binnenkort ook lunches.