Conciërge Wim van Diesveld en directrice Nieke Opstal en de leerlingen zijn trots op de groene vlag.
Conciërge Wim van Diesveld en directrice Nieke Opstal en de leerlingen zijn trots op de groene vlag. (Foto: hethaagsegroen.nl)

Een groen schoolplein en nauwelijks restafval: De Paradijsvogel is een echte Eco-School

Een groen schoolplein, inzamelbakken, een kas op het dak. Basisschool De Paradijsvogel in Ypenburg behaalde onlangs het hoogste certificaat van Eco-Schools: de Groene Vlag. 

De felbegeerde Groene Vlag is een internationaal keurmerk voor scholen die zich inzetten voor duurzaamheid. De school heeft duurzaamheid een vaste plek gegeven. Niet alleen op het schoolplein en in het gebouw, ook in de lesprogramma's. Dit doet de basisschool met ondersteuning van Milieueducatie van gemeente Den Haag, erkend begeleider van Eco-Schools.
Een Eco-School worden, doe je niet zomaar. Het begint met een initiatiefnemer die bereid is tien, misschien wel twintig passen extra te zetten om anderen enthousiast te krijgen. Bij De Paradijsvogel was dat conciërge Wim van Diesveld, die al snel directrice Nieke Opstal en een aantal leerkrachten bereid vond mee te doen. Samen met leerlingen uit groep 6, 7 en 8 vormen zij het Eco-team, waarin de leerlingen een voortrekkersrol hebben. De leerlingen komen zelf in actie, bedenken welke stappen de school kan nemen om duurzamer te worden en voeren dit samen met de hele school uit. Bijvoorbeeld door met de klassen afval te rapen of een themaweek over duurzaamheid te organiseren. Ze geven regelmatig presentaties in iedere klas.
Om een Groene Vlag te verdienen moet duurzaamheid gewoon worden binnen de school, weet Hak van Nispen, initiatiefnemer van Eco-Schools Nederland. "De Paradijsvogel is echt een schoolvoorbeeld van hoe je dat doet. Alles in deze school ademt duurzaamheid. Vanaf het groene schoolplein, de inzamelbakken van WeCycle achter de ingang tot aan de kas op het dak van de gymzaal, waar al het GFT-afval van de school wordt omgezet in compost.”
Eco-School zijn betekent dat het gebouw en het schoolplein een verandering moeten ondergaan. Bijvoorbeeld door het schoolplein te vergroenen of een groene speeltuin aan te leggen en door een warmteterugwinningssysteem en zonnepanelen aan te leggen. "Het groene schoolplein is echt tof. Veel leuker dan een saai plein van stenen. Afgelopen herfst hebben we hier veertien verschillende soorten paddenstoelen gevonden”, vertelt leerling Eloy.
Niet alleen zijn in en om het gebouw allerlei aanpassingen gedaan, De Paradijsvogel is ook een afvalvrije school geworden. Papier, plastic en GFT-afval wordt gescheiden en kleine elektrische apparaten worden apart ingezameld. Restafval is nog maar een halve kliko per twee weken, en dat voor een school met zo'n 600 leerlingen. Dat is minder dan een gemiddeld huishouden! Daar is de school dan ook terecht apetrots op.
Om afvalvrij te worden, moet je soms ook maatregelen treffen die minder populair zijn, weet directrice Nieke. "Zo hebben we bij de startbijeenkomst al ons afval op de grond in de aula gegooid. Dat bestond voor driekwart uit drinkpakjes. Die hebben we toen in de ban gedaan. In het begin stuitte dat op wat weerstand bij ouders. Maar inmiddels is (bijna) iedereen eraan gewend en weet men niet beter”, vertelt ze.
De samenstelling van het Eco-team wisselt ieder jaar als de achtstegroepers naar de middelbare school gaan. Zelfs daarna stoppen ze niet met hun missie. Zoals Emma, die inmiddels in 4 VWO zit en op haar huidige school haar best doet om duurzaamheid op de kaart te krijgen. Emma: "Ik merk dat je mensen steeds moet blijven herinneren dat het echt niet zo moeilijk is. Begin gewoon klein, dan komt de rest vanzelf."

Ook als school verduurzamen? Kijk eens op https://duurzamestad.denhaag.nl/school/. Hier vind je tips en informatie over groen-blauwe schoolpleinen, duurzame schooldaken, lesmaterialen over klimaat en energie en meer.

Dit is een artikel van www.hethaagsegroen.nl