Wethouder Robert van Asten (Verkeer) op de plek waar de nieuwe tramremise zou moeten komen.
Wethouder Robert van Asten (Verkeer) op de plek waar de nieuwe tramremise zou moeten komen. (Foto: gemeente Den Haag)

Tramremise naast Prins Clausplein stapje dichterbij

Door de vervanging van de roodbeige trams door laagvloerse, heeft Den Haag behoefte aan een nieuwe tramremise. Het stadsbestuur heeft daarvoor de GAVI-kavel in de oksel van het Prins Clausplein op het oog. Verleden week maakte het college de zogenoemde Nota van Uitgangspunten voor de tramremise Ypenburg bekend. Daarmee is de komst van de tramremise in dit deel van Den Haag weer een stapje dichterbij. 

Den Haag investeert in betere en snellere tramverbindingen om de stad bereikbaar te houden. Binnen enkele jaren zijn de laatste roodbeige trams in de Haagse regio vervangen door een nieuwe generatie laagvloertrams. De bredere en langere trams bieden plek aan meer reizigers. De bestaande remises zijn echter niet geschikt voor dit materieel. Daarom moet er een nieuwe stalling komen. Als het aan het huidige college ligt, komt die nieuwe tramremise in de oksel van de A4 en de A12 bij het Prins Clausplein. Deze kavel, in eigendom van de gemeente Den Haag, was ooit bedoeld voor een geïntegreerde afvalwerkingsinstallatie (GAVI).

Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit): "Voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), HTM en de gemeente Den Haag is het duidelijk. Goed, toegankelijk en comfortabel openbaar vervoer is nodig om het bestaande OV-systeem in de Haagse regio in stand te houden. Den Haag groeit de komende jaren fors, naar verwachting met 100.000 inwoners, zo'n 629.000 in 2040, dat betekent héel veel meer reizigers. Daarom vervangen we de roodbeige trams door laagvloerse trams. Deze bieden niet alleen plek aan meer reizigers maar zijn ook comfortabeler, sneller en beter toegankelijk voor mensen met een kinderwagen, rolstoel of scootmobiel."  

De bestaande remises zijn echter niet geschikt. Voldoende voorzieningen voor het stallen van deze nieuwe railvoertuigen zijn cruciaal. Daarom moet er een nieuwe remise komen in Den Haag. "De GAVI-kavel is de beste plek waar dit gerealiseerd kan worden", stelt Van Asten.

Gunstige ligging

Diverse alternatieven zijn bekeken door deskundigen van MRDH, gemeente Den Haag en HTM. De conclusie was dat de GAVI-kavel de meest geschikte locatie voor de nieuwe remise is. Het ligt volgens deze deskundigen zeer gunstig ten opzichte van het bestaand tramnetwerk en de toekomstige Koningscorridor.

De remise is gepland op een deel van het terrein bij het Prins Clausplein, tegenover het stadion van ADO Den Haag aan de andere kant van de A12. Het gebied wordt door de snelweg A4/Haaglanden, het Prins Clausplein, de TNO-locatie en de Plas van Reef omsloten. Op het terrein van de nieuwe tramremise zullen circa 40 brede tweerichting railvoertuigen gestald kunnen worden. Tevens wordt er rekening gehouden met het stallen van tramvoertuigen ten behoeve van de toekomstige Koningscorridor, die Den Haag met Zoetermeer zal verbinden.

In juli 2020 nam het college het besluit om de plannen voor de nieuwe tramremise op de GAVI-kavel verder uit te werken. 

Op de GAVI-kavel in Ypenburg bestaat de mogelijkheid om naast de tramremise ook bedrijfsruimte te realiseren. Eveneens is er aandacht voor het behoud van het groene karakter van het gebied rondom en rond de Plas van Reef.

Vijf jaar

Na instemming van de gemeenteraad met de NvU, zal de ontwikkelaar in overleg met de gemeente het Voorlopig Ontwerp (VO) van het bouwplan verder uitwerken. Dit ontwerp wordt eind 2022 verwacht. De verwachting is dat remise binnen vijf jaar gerealiseerd gaat worden.


Den Haag heeft Regenboog Stembusakkoord

In het Haagse stadhuis is 3 maart het eerste Haagse Regenboog Stembusakkoord ondertekend. Vertegenwoordigers van tien politieke partijen hebben hiermee beloofd zich extra in te zetten voor de LHBTI+-gemeenschap in de gemeente Den Haag. Het akkoord is getekend door 50+, CDA, D66, GroenLinks, Haagse Stadspartij, Hart voor Den Haag, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD. In het akkoord zijn ook afspraken opgenomen over het steunen van kwetsbare groepen en over zichtbaarheid. Meer zichtbaarheid leidt tot acceptatie.