Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Pietje Bell’

Algemeen

Komt hier dan nooit eens een eind aan in dit land. Nu is er weer ophef geweest over het leeftijdsadvies bij de film ’Pietje Bell’. Deze jeugdfilm was voor alle leeftijden, maar één klacht bij Kijkwijzer zorgde er voor dat deze prachtige leerzame jeugdfilm vanaf 12+ mag worden bekeken en onverwachts werd dit advies door Kijkwijzer weer naar 9+ gebracht.

Er zouden kinderen zijn die angstig worden van bepaalde scenes in de film van ‘Pietje Bell’. Ik vraag me af of hier onderzoek naar is gedaan en hoeveel kinderen hier angstig van zijn geworden. Of zou het weer een niet onderbouwde loze kreet zijn. De ouders weten toch zelf wel wat hun kind(eren) wel of niet kunnen en mogen kijken. Er zitten scènes in ‘Pietje Bell’ waarin geweld wordt gebruikt tegen kinderen in huiselijke kring. Dat soort beelden kunnen schadelijk zijn voor jonge kinderen. Wat een gezeur allemaal!! 

Maar wat denken deze “watjes” van de Lion King, waar vader leeuw op een beestachtige manier wordt doodgetrapt (6+). Home Alone waarin de boef wordt geëlektrocuteerd. Black Adam Spiderman: een bonk geweld en wraaknemingen (8+) en wat denkt u van het Jeugdjournaal en Beertje Paddington 2. Zet daar eens ‘Pietje Bell’ tegenover..... 

Ouders weten zelf wat hun kind(eren) wel of niet kunnen en mogen kijken

Wie was ‘Pietje Bell’ eigenlijk? ‘Pietje Bell’ weet als geen ander de stad op stelten te zetten met zijn streken. Zijn streken veroorzaken echter de woede bij de buren en de politie. Samen met zijn boezemvriendjes Peentje en Engeltje raakt Pietje regelmatig verzeild in allerlei avonturen. Dat is de reden dat hij steeds de voorpagina van de krant haalt. 

Als Pietje en zijn vrienden op kippenjacht gaan worden ze opgepakt door een politieagent en naar de commissaris gebracht. Wilt u weten hoe het afloopt: Kijk de film en/of lees het boek samen met uw kind(eren). 

Wat kunnen wij nog meer verwachten in 2023: Paulus de boskabouter is voortaan voor boven de 70+ maar wel zonder de heks Eugalipta want zij veroorzaakt nachtmerries. Ook alles van Donald Duck zal uit de handel genomen worden omdat Donald en zijn hele familie de hele dag in hun blote kont lopen (pornografie). Zal dit in 2023 de zotheid ten top zijn in Nederland!

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl