Het Zuiderzeemuseum is een samenwerking aangegaan met Philadelphia Zorg.
Het Zuiderzeemuseum is een samenwerking aangegaan met Philadelphia Zorg. (Foto: Guillaume Groen)

Nieuwe werkplek voor mensen met een beperking: ‘Ik kan mezelf hier ontwikkelen’

Algemeen

ENKHUIZEN - Mensen met een beperking werken sinds kort mee in het Zuiderzeemuseum. Philadelphia Zorg en het museum slaan de handen ineen en hebben samen een unieke dagbestedingslocatie gecreëerd. 

Het begon allemaal met de wens van een deelnemer van Philadelphia: “Werken in het Zuiderzeemuseum is mijn droombaan!” En nu kan dat dus. In het Zuiderzeemuseum kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag. Zij doen onder andere het onderhoud van het terrein en het verzorgen van het groen. Ook kunnen deelnemers aan het werk als gastheer of gastvrouw en in de horeca.

Waardering

Deelnemer John is blij met de samenwerking tussen het museum en Philadelphia: “Ik vind het werken bij het Zuiderzeemuseum heel fijn”, vertelt hij. “Ik voel mij hier ontzettend welkom en mag hier zijn wie ik ben. Ik werk nu samen met mijn collega’s van het Zuiderzeemuseum bij de touwslagerij en ik leer elke dag weer nieuwe dingen. Ik kan mijzelf hier ontwikkelen.” Andersom zijn de collega’s van het museum blij met John: “Hij absorbeert alles wat hij hoort en kan het feilloos navertellen. Hij weet zelfs al meer te vertellen dan sommigen van ons.”

‘Ik wil hier niet meer weg’

Ook Jessica heeft het naar haar zin bij haar nieuwe dagbesteding: “Ik wil hier niet meer weg”, laat ze weten. “Op mijn eerste werkdag mocht ik kiezen wat ik wilde doen. Ik heb toen een schoffel gepakt en ben aan de slag gegaan. Ik werk overal op het park. De ene keer sta ik de bomen rond de kerk te snoeien en de andere keer sta ik te schoffelen. Ik vind het heerlijk om buiten in het groen te werken. Ik zit hier echt op mijn plek.”

Horeca en visrokerij

Adrienne werkt in de horeca en soms bij de visrokerij. “Ik vind het heel gezellig bij het Zuiderzeemuseum. Iedereen is ontzettend aardig en behulpzaam. Ik werk bij de kleine horeca, maak veel kopjes koffie én ik doe de kassa en bediening. Ik vind het leuk om een gezellig praatje te maken met de bezoekers.” Ryan is onlangs gestart bij het museum en helpt mee bij het onderhouden van het park. “Ramen lappen en spinnen raggen weghalen, want die zitten hier heel veel”, zegt hij.

Voor en door iedereen

Hanneke de Jonge, hoofd personeel en organisatie van het museum, is heel blij met de samenwerking tussen Philadelphia Zorg en het Zuiderzeemuseum. “Wij zien het als kans en mooie uitdaging om dit samen met Philadelphia te doen. De eerste deelnemers zijn gestart en warm ontvangen door de collega’s. Er wordt goed geluisterd naar wat iemand zelf graag wil doen. Het Zuiderzeemuseum is voor iedereen en door iedereen. Wij bieden onze nieuwe collega’s graag een inclusieve, fijne plek.”

In de wintermaanden is het museum gesloten voor bezoekers. In die periode worden er voor de deelnemers aangepaste werkzaamheden gecreëerd.

Informatie

Ga voor meer informatie over Philadelphia Zorg naar www.philadelphia.nl en voor het Zuiderzeemuseum naar www.zuiderzeemuseum.nl.