Een betere bebording zorgt er hopelijk voor dat er meer mensen gaan wandelen.
Een betere bebording zorgt er hopelijk voor dat er meer mensen gaan wandelen. (Foto: Willem Brand)

Aanleg van 450 km wandelroute in Zuid-Kennemerland

Algemeen

HAARLEM - Stilzitten doen wij als homo erectus (= recht opgaande mens) te lang en te vaak. Meer wandelen en bewegen zou daarom best een aardig voornemen voor 2023 kunnen zijn. En je hoeft er echt niet ver weg voor. Je kunt het gewoon elke dag gratis dichtbij huis doen.

Een goed voornemen in 2023: meer wandelen

Wat bij het wandelen zeker gaat helpen zijn de paaltjes van het landelijk wandelnetwerk die eind 2022 in Zuid-Kennemerland als paddenstoelen uit de grond leken te komen. Van Zandvoort tot de westkant van Amsterdam en van Velsen tot Nieuw-Vennep. Anouk Admiraal van Wandelnetwerk Noord-Holland: “Half augustus is de aanleg van een wandelnetwerk van maar liefst 450 km door Zuid-Kennemerland gestart. Inderdaad, ook in de Haarlemmerhout zijn al aardig wat routemarkeringen aanwezig.”

Vriendelijke paaltjes

In de stad word je horendol van borden, soms wel drie of vier op elkaar gestapeld. De houten paaltjes in ons stadsbos zijn vriendelijker qua uitstraling en de metalen bordjes op lantarenpalen zijn klein en goed verankerd.

Op die paaltjes in oranje een cijfer met de term Wandelnetwerk. Daaronder groene, rode, oranje, geel, blauwe, paarse of zwarte pijlen. De richting wordt ook aangegeven op metalen bordjes die goed verankerd op lantarenpalen zitten. Titi des Bouvrie, lid van de adviescommissie Haarlemmerhout en secretaris van de Vrienden van de Haarlemmerhout: “Veel mensen zullen blij zijn om te weten wat al die bordjes betekenen. Het is ook heel leuk dat die wandelroutes er komen, maar persoonlijk twijfel ik over de ‘verbording’ van de wereld.”

Netwerk in februari klaar

Boven het Noordzeekanaal zie je op de website wandelnetwerknoordholland.nl een groen netwerk aan wandelroutes. Ommetjes worden ze genoemd. Je staat versteld van het aantal en ze zijn op de kaart ook allemaal met elkaar verbonden. Je kunt je groen en geel wandelen. Anouk Admiraal van Wandelnetwerk Noord-Holland: “Een van de doelen van routenetwerken zoals het wandelnetwerk is juist om eenheid te creëren met betrekking tot routebewegwijzering. Je kunt hiermee in bijna de hele provincie wandelen aan de hand van dezelfde systematiek: volg de kleuren ommetjes of stel zelf een route samen met knooppunten.” Anouk laat weten dat het netwerk in Zuid-Kennemerland nog niet gereed is voor gebruik. “Er moeten nog diverse bewegwijzering en startpuntpanelen worden geplaatst. We verwachten de routes dit jaar op de website en app te kunnen plaatsen. Het netwerk wordt eind februari geopend.”

Meer info: wandelnetwerknoordholland.nl.