De troostaapjes zijn altijd bij de hand om kindjes te kalmeren.
De troostaapjes zijn altijd bij de hand om kindjes te kalmeren. (Foto: Gemeente Haarlem)

Handhavers bedenken het troostaapje

Algemeen

HAARLEM - Handhavers komen regelmatig in contact met jonge kinderen. Vaak is dat contact leuk en wordt er gezwaaid naar elkaar. Maar handhavers bieden ook hulp. Bijvoorbeeld als kinderen hun ouders op straat zijn kwijtgeraakt. Wanneer een kind in een vervelende situatie komt, waarbij handhaving helpt, dan kan het kind sinds kort een troostaapje krijgen. Het knuffeltje helpt bij het leggen van contact en het biedt daarnaast troost en afleiding.

Het idee voor de troostaapjes komt bij de handhavers zelf vandaan. Zij zagen dat andere hulpverleners, zoals de brandweer, de politie en de ambulance troostbeertjes hebben die ze geven aan kinderen bij heftige situaties. Bij handhaving zijn de situaties vaak minder heftig en daarom is er voor gekozen om een eigen knuffel te ontwerpen. De handhavers van Haarlem en Zandvoort zijn de eerste die hiermee werken.

‘Afleiden van een vervelende situatie’

Handhavers zijn veel op straat en zijn daarom ook vaak als eerste aanwezig. Het is dan fijn als je direct wat troost kunt bieden. In de meeste situaties gaat het om kinderen die hun ouder uit het oog zijn verloren. Handhaving helpt dan om het kind snel weer met de ouder te herenigen. Maar handhaving komt ook andere situaties tegen: “Laatst ben ik bij een meisje van 12 jaar gebleven dat alleen in de auto voor het politiebureau moest wachten. Vader moest een blaastest doen. Dat is best een spannende situatie. Ik heb met haar gepraat over hobby’s en over wat ze later wil worden. Je hoopt dat dat wat afleidt van de vervelende situatie. Ik had haar graag een troostaapje gegeven”, vertelt handhaver Sebas.