Bisschop Jan Hendriks bezoekt paus Benedictus in Vaticaanstad.
Bisschop Jan Hendriks bezoekt paus Benedictus in Vaticaanstad. (Foto: privéfoto)

Haarlem staat stil bij overlijden van paus Benedictus

Algemeen

HAARLEM - De overleden emeritus paus Benedictus XVI zal donderdag worden bijgezet in de voormalige tombe van zijn voorganger paus Johannes Paulus II. In de Josephkerk in Haarlem hangt sinds oudejaarsdag een grote portretfoto op het altaar van de overleden paus.

Bisschop Jan Hendriks stond op Nieuwjaarsdag stil bij het overlijden van paus Benedictus tijdens de viering van de mis in De Goorn (bij Hoorn) en las een tekst voor die de paus enkele maanden over de ‘dag van zijn vertrek’ had geschreven.

Een stapje opzij

Bisschop Jan Hendriks: “Hoe zou ik paus Benedictus kunnen omschrijven? Een vriendelijk en zachtmoedig man. Je zou je hem moeilijk boos kunnen voorstellen. Dan deed hij nog liever een stapje opzij. Een heel pijnlijk moment was toen een naaste medewerker een dief bleek te zijn van vertrouwelijke documenten. Die man werd veroordeeld, maar de paus is hem in de gevangenis gaan opzoeken en heeft hem vergeven. Benedictus XVI was zachtaardig. En al was hij paus en een van de grootste theologen van de twintigste eeuw, hij was zelf heel eenvoudig.”

Op bezoek bij de paus

De Haarlemse Marianne Visser van Klaarwater deed bij zowel paus Johannes Paulus II als paus Benedictus audiëntie. “Benedictus was vooral een man van het verstand, die er in mijn ogen conservatieve denkbeelden op nahield. Bij Johannes Paulus II stond de mystiek meer voorop.” Aan de huidige paus Franciscus overhandigde zij in 2005 zelfs een boekje over paus Johannes Paulus II, met als titel: ‘Johannes Paulus II: het zinvolle lijden van de Paus.’

In stilte biddend

Paus Benedictus trad bijna tien jaar geleden af als paus, vertelde bisschop Hendriks tijdens de mis. “Hij was de eerste paus in zeshonderd jaar die dit heeft gedaan. Sindsdien heeft hij in een teruggetrokken leven de kerk biddend in stilte gediend. Als een soort monnik.”

Bisschop Hendriks over de foto: “Het moment dat ik paus Benedictus enkele boeken aan mocht bieden die waren gepubliceerd door het seminarie (priesteropleiding) waarvan ik toen rector was.”

Willem Brand/Marianne Visser van Klaarwater