Bariton David Visser.
Bariton David Visser. (Foto: pr)

‘W.B. Yeats - The Land of Heart’s Desire’

Uit

HAARLEM - Na een lange voorbereidingstijd is het bijna zover! De Stichting Muziekprojecten Pablo Neruda staat aan de vooravond van een drietal uitvoeringen van een unieke muziektheaterproductie geheel gewijd aan het leven en poëtische werk van de Ierse dichter W.B. Yeats. 

Componist Cees Thissen selecteerde samen met Yeats-kenner bij uitstek dr. Roselinde Supheert (Universiteit Utrecht) uit het omvangrijke poëtische werk van deze Ierse Nobelprijswinnaar een veertiental teksten. De productie is zo bijzonder omdat de keuze van de teksten, voor het eerst in een theaterproductie, betrekking hebben op het gehele oeuvre en leven van deze dichter! 

In de voorstelling wordt de toeschouwer meegenomen naar een hotelkamer aan de Franse zuidkust, alwaar de oude Yeats terugkijkt op zijn leven: in rake toelichtingen en sfeervolle beelden reflecteert hij op zijn leven en werk. Bariton David Visser neemt in deze productie de solopartijen voor zijn rekening. Het projectkoor ‘Pablo Neruda’ levert daarbij doorleefde begeleidende koorpartijen.

Koor en solist worden begeleid door een ensemble van vijf instrumentalisten die voor de typische Ierse ambiance zorgen.
Zijn vroege werk is sterk geïnspireerd op oude Keltische verhalen die hem in zijn jeugd werden aangereikt. Dat levert prachtige, sprookjesachtige poëzie op. Gebeurtenissen in zijn leven, met name zijn ‘relatie’ met een onbereikbare geliefde Maud Gonne, de alles verwoestende burgeroorlog in zijn geboorteland, de mediamieke visionaire gaven van zijn vrouw Georgie Hyde-Leese en zijn toenemende melancholie rond het ‘ouder worden’ bepalen mede de stijl van zijn werk.

Nieuwsgierig geworden? Kom luisteren naar een voorproefje van de concerten op 7 januari 2023 om 15.00 uur bij Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede.

Uitvoeringen van W.B.Yeats - The Land of Heart’s Desire
Vrijdag 20 januari 2023 20.00 uur Doopsgezinde Kerk, Haarlem
Vrijdag 27 januari 2023 20.00 uur Oude Kerk, Heemstede
Zondag 29 januari 2023 15.00 uur Doopsgezinde Kerk, Haarlem

Toegang € 22,00 inclusief programmaboekje met teksten en vertalingen.

Kaarten bestellen en meer informatie: www.neruda.nl