Jaap Blonk. Hij treedt zaterdag 14 januari op in de Pletterij.
Jaap Blonk. Hij treedt zaterdag 14 januari op in de Pletterij. (Foto: Wanda Detemmerman)

Extra matineeopvoering Soiree Dada 1923

Uit

HAARLEM - Bijna honderd jaar geleden, op 11 januari 1923 deed de zogenaamde ‘Hollandse Dada-veldtocht’ Haarlem aan. In zaal Rosehaghe vond die avond een kunstzinnige soiree plaats die voor de nodige rep en roer zorgde. Terwijl het vrijdenkende deel van de stad schuddebuikend genoot, spraken anderen schande van de bizarre strapatsen van Kurt Schwitters, Theo van Doesburg, Nelly van Doesburg en Vilmos Huszár die volgens hen de verheven kunsten belachelijk maakten.

100 jaar Dada Haarlem groots gevierd met Blixa Bargeld, expo, films en neo-Dada

Precies een eeuw later, op woensdag 11 en donderdag 12 januari 2023, zal deze even legendarische als beruchte Soiree Dada herdacht worden met een vrijwel exacte ‘heropvoering’ op dezelfde locatie, het nog altijd bestaande Zaeltje Rosehaghe. Beide heropvoeringen zijn inmiddels uitverkocht. Speciaal voor de bewoners van wijk Rosehaghe is er op donderdag 12 januari om 15:00 uur een matinee-opvoering toegevoegd waar ook nog wat plaatsen zijn voor andere bezoekers. Kijk daarvoor op www.dadahaarlem.com

Daaromheen herleeft Haarlem een week lang Dada onder het motto Dada Haarlem 1923 - 2023.

Op vrijdag 13 januari komt Blixa Bargeld, performancekunstenaar, Dada-kenner en zanger van de Berlijnse groep Einstürzende Neubauten, naar Patronaat met een soloprogramma.

In het ABC Architectuurcentrum is van zondag 8 januari t/m zondag 5 maart 2023 een tentoonstelling te zien over de Haarlemse Soiree Dada. Ariel Alvarez geeft daar op dinsdag 9 januari een lezing over Theo van Doesburg en de Dadasofie.

Verder presenteert de Schuur op maandag 9 januari een programma met Dada-films en haalt de Pletterij op zaterdag 14 januari hedendaagse podiumartiesten naar Haarlem die zich door Dada hebben laten inspireren. Een programma met Jaap Blonk, Ensemble Extra Ordinair en Harald Austbø. www.dadahaarlem.com.

Dada Haarlem 1923 - 2023 is een initiatief van Ariel Alvarez en Peter Bruyn, in samenwerking met Patronaat, ABC Architectuurcentrum, Het Zaeltje van Rosehaghe, Schuur en Pletterij en wordt ondersteund door de Gemeente Haarlem, Prins Bernhard Cultuurfonds en de J.C. Ruigrok Stichting.

Blixa Bargeld. Hij treedt vrijdag 13 januari op in Patronaat.