Nina Verheij schrijft YA-roman over rouwverwerking
Nina Verheij schrijft YA-roman over rouwverwerking (Foto: uit privécollectie)

Nina Verheij schrijft Young Adult over rouwverwerking

HAARLEM – Eind vorig jaar verscheen het boek 'Naar het licht', de eerste Young Adult van de Haarlemse Nina Verheij (37). Het boek gaat over de zeventienjarige Jo, een meisje dat sinds de dood van haar ouders en broer wordt achtervolgd door schuldgevoelens. Al bijna acht jaar is ze ervan overtuigd dat ze meer had kunnen doen om hun levens te redden.

Een zoektocht naar wraak en hoop

Met 'Naar het licht' verkent Verheij een voor haar nieuw genre. Ze debuteerde namelijk met de psychologische thrillertrilogie 'Fatale keuzes', 'Geheugenspel' en 'Blinde wraak', waarvan het tweede deel de longlists van de MAX Zilveren Vleermuis en Hebban Thrillerprijs 2021 behaalde. 


Verheij: "Na jaren bezig te zijn geweest met mijn hoofdpersoon Emily, kreeg ik ineens een idee voor een YA. Ik wist helemaal niet of dat genre me zou liggen, maar het verhaal kreeg zo snel vorm dat ik het onmogelijk kon negeren."

Hoe kun je verder met je leven?

In 'Naar het licht' vraagt hoofdpersoon Jo zich af waarom zij nog wel leeft en haar dierbaren niet. "Zoals waarschijnlijk veel mensen die geliefden hebben verloren, worstelt Jo met vragen waarop geen antwoord (meer) is. Ze wil wel verder met haar leven, ze heeft alleen geen idee hoe. Daarom is deze YA eigenlijk zowel een zoektocht naar wraak als naar hoop."