Drieluik van Michael Matthews.
Drieluik van Michael Matthews. (Foto: Foto’s: Sanne Peper)

Michael Matthews: de David Bowie van het theater

Uit

HAARLEM - Wie de naam Michael Matthews intikt bij Google, komt allereerst een Australische wielrenner tegen en niet de man die in de jaren 80 en 90 geschiedenis schreef met theater dat, zoals theatermaker Maarten van Hinte het omschrijft, het persoonlijke en het grote geraffineerd koppelde.

Eerbetoon in Schuur

De in 1958 in New York City geboren Matthews verzeilde op vakantie naar Berlijn in Haarlem en groeide hier dankzij de Toneelschuur uit tot een markante theatermaker.

Identiteit

Er ontvouwde zich een carrière zonder weerga. Michael kwam, zag en overwon, en schiep in elf jaar tijd een reeks aan producties die tot de erfenis van het Nederlandse theater behoren. Uit de woorden van Maarten van Hinte, die op 14 januari de avond start met een lezing, kan worden opgemaakt dat Matthews als theatermaker zijn tijd vooruit was. Je zou hem als kompaan kunnen zien van David Bowie. Thema’s als diversiteit en identiteit nam hij, allerlei stijlen combinerend, en met een flinke dosis humor onder de loep.

Nalatenschap

Van Hinte omschrijft de avond als een startschot om de fysieke performer, tekst- en liedmaker onder de aandacht te brengen. Zijn manier van verhalen vertellen beïnvloedde jonge makers als Gerardjan Rijnders en zou nu minder als in de jaren 80 als experimenteel worden gezien. Van Hinte: “Hij was speels en belezen en kon goed schakelen tussen het persoonlijke en het grote. Dat kwam tot zijn recht in stukken over dictators als Idi Amin en Pol Pot. Maar misschien wel het meest in de Monster trilogie, drie stukken waarin hij zijn lijden aan aids poëtisch en relativerend gestalte gaf.”

Ontmoeting

Maarten, toen beginnend theatermaker en nu verbonden aan Right About Now Inc., werd in de laatste week van Matthews leven - elf jaar nadat hij zich hier gevestigd had - door hem uitgenodigd langs te komen. “We waren geen vrienden, maar wisten van elkaars werk. Ik denk dat hij ons zijn manier van werken over wilde dragen. Michael was een goedlachse, vriendelijke man die echt iets te melden had. Dat sloot vooral aan bij jonge mensen die in de stad leefden. Een belangrijk deel van zijn werk maakte hij bij de Toneelschuur, zijn thuisbasis. Ons plan is zijn archief te gaan ontsluiten.”

De avond is gemaakt door De Schuur in samenwerking met Th Need for Legacy en RIGHTABOUTNOW INC. Na de lezing van Maarten van Hinte is er een performance, een rondetafelgesprek met gasten die Matthews persoonlijk gekend hebben waaronder Frans Lommerse en Koos Breukel.

Zaterdag 14 januari in de De Schuur. Aanvang: 20.00 uur.