De oud-Leeuwinnen teamfoto bij de Nieuwjaarswedstrijd Kon. HFC. Linda is de tweede van rechts.
De oud-Leeuwinnen teamfoto bij de Nieuwjaarswedstrijd Kon. HFC. Linda is de tweede van rechts. (Foto: Willem Brand)
VIDEO

Ook ex-Oranje Leeuwinnen van de partij bij Koninklijke HFC

Algemeen

HAARLEM - Zaterdag 7 januari vond als ‘voorgerecht’ voor de traditionele Nieuwjaarswedstrijd, die voor de 100ste keer werd gespeeld tussen ex-internationals en een selectie van de Koninklijke HFC, voor de tweede maal een ander duel plaats. Die tussen ex-Oranje Leeuwinnen en de dames van de Koninklijke. Een selectie van meer dan 800 interlands was op de been gebracht, daaronder ook Linda van Amerongen van KFC 1910.

Pa Fred en moeder Henny, broer Mark en Tako Boelens, de man van Linda waren er allemaal om ‘hun’ Linda voor de eerste keer te zien spelen. Leuk detail is dat Linda van Amerongen ‘slechts’ een volledige wedstrijd in Oranje en wel op 3 maart 1994 tegen België, 3-0 winst was het resultaat. De nu 48-jarige Linda speelt nog steeds in dames 35+ en voetbalt ook nog in de zaal.

Geen jazzballet maar voetbal

Moeder Henny: “Op haar vierde had ik haar opgegeven voor jazzballet. Maar dat vond ze maar niks, ze wilde op voetbal. Ze heeft ook nooit geklaagd over het weer. En de buurtkinderen vroegen steeds: Komen Linda en Mark, haar broer, voetballen?” Op haar veertiende speelde al in het eerste team van KFC, de club uit de Zaanstreek waar Linda al haar leven lid van is. Daar ontmoette ze ook Tako, die nu al zes jaar voorzitter van de Zaanse voetbalvereniging is. Tako: “Met 125 voetballende meiden zijn we de grootste uit de Zaanstreek.” In de jaren negentig behoorde KFC tot de top van Nederland en werd ook een driemaal bekerwinnaar. Linda werd snel ontdekt en speelde voor Oranje onder 14 en 17. Moeder Henny: “Hoe vaak we niet naar Zeist zijn gereden voor trainingen. Dan at ze achterin de auto te eten uit de warmhoudpan.”


Coup tegen Gorbatsjov

Moeder Henny herinnert zich nog een toernooi in 1991 in Moskou waar KFC voor uitgenodigd was en waar haar man en zij ook aanwezig waren.. “Er was net een coup tegen president Gorbatsjov. De receptie zei steeds: Maak dat je wegkomt. Zijn naam mochten we niet uitspreken, dus riepen wij steeds Popie Jopie.” De eerste helft is Linda-loos. In de tweede komt ze van de bank en laat ze haar kunnen zien. Tweemaal zet ze een medespeler vrij voor het doel. De eerste wordt grandioos gemist, de tweede levert een strafschop en een doelpunt op. Haar man Tako baalt een beetje dat zij niet voor eigen succes ging. Dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje. Wie er beter voorstaat, krijgt de bal. Helaas valt Linda tien minuten voor tijd uit, ze was tweemaal door haar linkerknie gegaan en wilde geen risico nemen. Ze is immers nog niet zo lang hersteld van een gescheurde kruisband. De ex-Oranje Leeuwinnen waren het nog niet verleerd en wonnen met 7-0.

Panna freestyle met Souviane Tousani

Op deze mooie dag werd natuurlijk ook aan de jeugd wordt gedacht. Niemand minder dan ‘’panna-koning’’ en’’ freestyle gigant’’ en publiekslieveling Soufiane Touzani kwam langs. Tientallen kids drommen tezamen om met hun held op de foto te gaan en gillen zijn naam. Mateloos populair is hij ‘’Hij heeft ruim een miljoen volgers op sociale media en is een begrip voor de jeugd. Reden voor ons om hem uit te nodigen en daarop in te spelen,’’ stelt de trotse preses vol bewondering. 


Drieluik.