Max Verstappen tijdens de Dutch Grand Prix 2021 op Circuit Zandvoort.
Max Verstappen tijdens de Dutch Grand Prix 2021 op Circuit Zandvoort. (Foto: LARS BARON)

‘Gemeente Zandvoort ontsnapt aan handhavingsplicht rondom tonale geluiden Circuit Zandvoort’

Algemeen

HAARLEM -  De rechtbank Noord-Holland oordeelde dat de gemeente Zandvoort verkeerd heeft beslist op een handhavingsverzoek inzake tonaal geluid. De Stichting Rust bij de Kust had hierover een rechtszaak aangespannen. In de uitspraak van 3 januari 2023 zegt de rechtbank dat weliswaar de motivatie om een handhavingsverzoek af te wijzen onjuist is, maar dat toch niet gehandhaafd hoeft te worden. Daarmee ontsnapt de gemeente opnieuw aan zijn handhavingsplicht. De Stichting Rust bij de Kust gaat in hoger beroep. 

Wij zullen niet rusten voordat de gemeente op een degelijke manier uitvoering geeft aan zijn handhavingsplicht

Tonaal geluid (dat is geluid met een herkenbare toonhoogte) is extra hinderlijk, daarom mag er dan 5dB minder lawaai worden gemaakt. Stichting Rust bij de Kust dringt al jaren bij de gemeente aan op het handhaven van deze wettelijke regel. 

Rechtszaak afdwingen handhaving

De rechtszaak was volgens Stichting Rust bij de Kust bedoeld om af te dwingen dat nu eindelijk werk gemaakt wordt van handhaving. “De gemeente Zandvoort is continu bezig geitenpaadjes te vinden om het circuit niet aan de regels te hoeven houden. Om niet te hoeven handhaven op tonaal geluid vond ze een doeltreffende en simpele methode: niet controleren. Daarom voert men nooit inspecties uit. Waar geen overtredingen worden vastgesteld hoeft ook niet te worden gehandhaafd. Dat is ons van Stichting Rust bij de Kust een doorn in het oog en wij zijn dan ook al jarenlang bezig de gemeente aan zijn handhavingsplicht te houden,” aldus Karel van Broekhoven.

“Een bezwaarcommissie heeft al eens uitgesproken dat er nu echt inspecties moeten worden uitgevoerd, maar tot nu toe heeft de gemeente daar met allerlei trucs aan weten te ontkomen zegt Van Broekhoven.”

‘Onjuiste reactie gemeente Zandvoort’

In dit geval ging het om een casus van 22 juli 2020. Een externe deskundige had opgeschreven dat er toen sprake was van tonaal geluid. Daarmee doorbrak hij het stilzwijgen van de gemeente en het gebrek aan inspecties hierover. “De door ons in de arm genomen Stichting Geluidhinder Nederland rekende voor dat er daardoor toen een overtreding had plaats gevonden. De rechtbank ging echter niet verder dan vast te stellen dat de gemeente hier onjuist op gereageerd had.” 

Hoger Beroep

“Wij zullen niet rusten voordat de gemeente op een degelijke manier uitvoering geeft aan zijn handhavingsplicht. Dat zou veel lawaai in de omgeving schelen, want veel raceauto’s maken tonale geluiden, waardoor 5 dB minder herrie gemaakt mag worden. De gemeente weet dat heel goed en blijft uit angst voor reacties van het circuit sjoemelen met de regels. Daarom gaan wij in hoger beroep bij de Raad van State.”