Burgemeester Jos Wienen met enkele dames van de Red Hat Society.
Burgemeester Jos Wienen met enkele dames van de Red Hat Society. (Foto: Willem Brand)

Markant hoedenfestijn bij nieuwjaarsreceptie gemeente Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Traditie bij de nieuwjaarsreceptie is dat de burgers eerst de burgemeester en daarna de wethouders het beste voor het nieuwe jaar wensen. Zo vormt zich vanzelf een lange rij. Als beloning was er dan de haringkar.

Toch wel een gemis geen haringkar

Tot verdriet van velen, volgens Karel Scharrekop, was met die haringtraditie gebroken. Traditie, waarschijnlijk al eeuwenlang, is ook de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester.

Toespraak Jos Wienen

Zijn toespraak begon met de nodige scheutjes historie, werd maatschappelijk betrokken met daarin een warme plek voor de vijfhonderd Haarlemmers die Oekraïners opvangen. En ja, ook de zorgen over het klimaat kwamen voorbij, evenals de behoefte aan meer woningen en duurzame innovatie. ‘Proost op een bruisende stad’ was de apotheose.

Markant hoedenfestijn bij nieuwjaarsreceptie

Niet alle etages van de papieren hoed van Pieter Vonck passen op de foto (Foto: Willem Brand)

Pronkzaal als decor

Het decor is natuurlijk schitterend voor een Nieuwjaarsreceptie: de Gravenzaal. In de pronkzaal van de stad hangen nog niet zolang negentien schilderijen met daarop 32 portretten van graven en gravinnen die 600 jaar lang het graafschap Holland bestuurden. Nationaal kunstbezit, zei Louis Mathijsen. Toch een leuk feitje om te weten. 

Verjaardag vieren met burgemeester Jos Wienen

Tel tot tien

De meest opvallende man was Pieter Vonck, die rondliep met een eigen maaksel. Een hoedje van papier met maar liefst 24 etages hoog met de tekst ‘Haarlem tel tot tien’. Een dubbele boodschap omdat de Schipholweg 1 met drie flats van 24, 18 en 15 verdiepingen in zijn ogen alle zon wegneemt voor veel huizen van Slachthuisbuurters. En zon heeft iedereen nodig om zijn huis te verwarmen en voor een goed humeur. Meer nieuws over dit woningbouwproject is te lezen op pagina 3.

Groen en rust

Aandacht voor de natuur vroeg Kees Huisman, die van het Westelijk Tuinbouwgebied een natuurpark wil maken. Een meer activistische houding neemt Karel van Broekhoven in. Hij kwam met het ‘nieuwtje’ dat de Formule 1-autocoureurs een speciale gehoorbescherming krijgen. Karel is vooral met rechtszaken in de weer rondom de Formule 1 en de ijsbaan. “Rechters durven niet echt de Formule 1 tegen te houden. Ze verzinnen altijd wel iets waardoor het circus doorgang vindt. Máár, we hebben net wel een rechtszaak gewonnen over tonaal geluid.” Hierover meer in de krant van deze week.

Haarlemse Juffers

De meest opvallende vrouwen zijn al een paar jaar de Haarlemse Juffers, ofwel die van de Red Hat Society. Dan voelt Haarlem als Haerlem. Lid Annemiek Thiel vierde nota bene haar verjaardag en nodigde burgemeester uit voor een kop koffie in het hofje waar zij woont. “Het is bij u om de hoek en er is er ook kunst om van te genieten.”

Pieter Vonck trek de aandacht met zijn 24 etages hoog tellende hoed als knipoog naar de nieuwe woningen die gebouwd worden aan de Schipholweg.