Rob Koster tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Rob Koster tijdens de nieuwjaarsreceptie. (Foto: Peter Vreeswijk)

Nieuwjaarstoespraak ondernemingsvereniging: ‘2022 was een uitdagend jaar’

Algemeen

ZWANENBURG/HALFWEG - Voorzitter van de Ondernemingsvereniging Zwanenburg, Halfweg, Boesingheliede en Omstreken, Rob Koster gaf op de nieuwjaarsreceptie aan dat het op vele vlakken een uitdagend jaar is geweest voor alle ondernemers, niet alleen wat betreft corona maar ook de inflatie, lange levertijden, energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en een tekort aan goed personeel speelden een grote rol. 

Saskia Vreeswijk

De nieuwjaarsreceptie werd afgelopen maandag in De Zoete Inval aan de Haarlemmerstraatweg gehouden. De vereniging heeft in 2022 weer een vijftal nieuwe leden mogen verwelkomen. 

Energielabel

Koster ging verder met: “Ook op het gebied van wetgeving verandert er veel. Een voorbeeld daarvan is dat alle kantoren met een oppervlakte van 100 vierkante meter of meer over een energielabel C moeten beschikken. Voor diegenen die een kantoorruimte van meer dan 100 vierkante meter hebben en nog niet over dat energielabel C beschikken: onderschat deze verplichting niet!
Ga er snel mee aan de slag, want er zal actief op gehandhaafd worden en er worden flinke boetes uitgeschreven aan bedrijven die er niet aan voldoen.”

Enquête

Drie jaar geleden heeft de ondernemingsvereniging een enquête onder de leden gehouden met de vraag welke rol zij van de ondernemingsvereniging verwachten. Moet de vereniging zich bezig houden met netwerkactiviteiten of belangenbehartiging in de breedste zin van het woord. Aangezien de uitkomst een vijftig-vijftig-verhouding bleek, heeft het bestuur besloten om zich vanaf 2023 te richten op netwerkactiviteiten.

Gedacht moet dan worden aan de Awardnight, ledenvergadering, nieuwjaarsreceptie, borrel bij de feestweek, kwartaalevents en in de toekomst meer van dat soort activiteiten. “Wij zullen onze zeer tijdrovende activiteiten richting gemeente en andere partijen staken. Wij merken dat onze leden hier eigenlijk helemaal niet in geïnteresseerd zijn.”

Vertrek bestuursleden

Ook een reden om zich te concentreren op de netwerk-functie betreft het vertrek van twee bestuursleden namelijk Rob Koster en Thijs Berkvens. Koster geeft aan dat het contact met Burgemeester en Wethouders, het ambtelijk apparaat en de politiek weliswaar waardevol is, alleen wordt dit in de toekomst geminimaliseerd of komt te vervallen.

Dorpsraad

Koster betoogde voorts: “In de overlegsfeer met gemeente en aanverwante partijen trekken wij vaak samen op met de dorpsraad. Ik weet dat ik het vaak herhaal, maar wij koesteren deze samenwerking. De dorpsraad zet zich enorm in voor de belangen van de Zwanenburger en Halfwegger. Ik vind persoonlijk dat de dorpsraad daarvoor wel eens te weinig eer krijgt. Ik zie van dichtbij wat de vrijwilligers van de dorpsraad allemaal doen en ook bereiken. Van mij krijgen ze die dankbaarheid en eer zeker wel! We mogen met zijn allen blij zijn dat we nog van die hardwerkende vrijwilligers hebben in onze gemeenschap. Zeker nu de ondernemingsvereniging haar activiteiten op het gebied van belangenbehartiging gaat staken, wordt de rol van de dorpsraad alleen maar belangrijker. Wie nog geen lid is van de dorpsraad zou dat zeker eens moeten overwegen.”

Netwerkevents

In 2022 zijn mooie netwerkevents georganiseerd. Deze worden altijd druk bezocht en gewaardeerd. Volgens Koster reden te meer om zich hierop te concentreren. Zo is er eind 2022 in samenwerking met de OV Spaarndam een marketingcafé georganiseerd. Dit smaakt volgens Koster naar meer. “Door samen met onze collega’s in Spaarndam op te trekken brengen we jullie in contact met nieuwe ondernemers, wat voor ons een doel is als vereniging. We zijn met de O.V. Spaarndam in gesprek hoe we dat ook in 2023 kunnen doen.”, zo geeft Koster aan. Het bestuur is ervan overtuigd dat netwerken bijdraagt aan een beter ondernemingsklimaat.

Ook voor 2023 staan er weer mooie netwerkevents gepland. Zo wordt er nog meer gewerkt met een evenementenkalender.

Oproep nieuwe bestuursleden

Door het vertrek van twee bestuursleden doet Rob Koster een dringende oproep aan de ondernemers om zitting te nemen in het bestuur. Hij bedankt het huidige bestuur voor hun inspanningen en de goede samenwerking en de 119 leden van de vereniging voor het gestelde vertrouwen.

Er zijn in 2023 enige ondernemers die op het punt staan een punt achter hun bedrijf te zetten. Rob Koster geeft aan dat het om prominente ondernemers gaat die eigenlijk niet weg te denken zijn uit het ondernemerscircuit. “We gaan hier zeker bij stilstaan. Ik wens jullie een gezond en ook zakelijk gezond 2023”, waren zijn laatste woorden.

Daarna brak nog een gezellige avond aan met heerlijke hapjes en drankjes. Na het genot van een kop koffie of thee keerde een ieder tevreden huiswaarts. Wel moet opgemerkt worden dat geen enkele vertegenwoordiging van de gemeente Haarlemmermeer aanwezig was. Misschien daarom niet zo vreemd dat de ondernemingsvereniging gekozen heeft voor netwerken in plaats van verdere contacten met de gemeente?