Het was een gezellige bijeenkomst: de eerste nieuwjaarsreceptie in het nieuwe dorpshuis.
Het was een gezellige bijeenkomst: de eerste nieuwjaarsreceptie in het nieuwe dorpshuis. (Foto: Peter Vreeswijk)

Nieuwjaarstoespraak voorzitter Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg

Algemeen

ZWANENBURG/HALFWEG - \Voor het eerst na drie jaar kon voorzitter van de dorpsraad, Peter Vreeswijk, zijn nieuwjaarstoespraak in het nieuwe dorpshuis houden. In verband met corona was het niet mogelijk een nieuwjaarreceptie te organiseren.

Saskia Vreeswijk

In een goed gevulde huiskamer sprak hij rond uur zijn toespraak uit: “Blij dat u weer gehoor gegeven heeft aan onze uitnodiging voor de traditionele nieuwjaarsreceptie van de dorpsraad Zwanenburg-Halfweg”, zo begon hij en vervolgens: ”En waar zijn we nu? In een prachtig nieuw dorpshuis waar menige dorpskern in de Haarlemmermeer jaloers op is. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat!

In mijn toespraak van 2020 gaf ik al aan, dat een aantal bestuursleden om uiteenlopende redenen zijn gestopt en wij nog steeds geen nieuwe aanwas hebben mogen begroeten. Vanaf 2022 bestaat het bestuur nog uit vijf leden. Als hier op termijn geen verandering in komt, zien wij ons genoodzaakt onze leden voor te stellen om de vereniging te ontbinden. Dat zou jammer zijn, want wij willen als dorpsraad een verbinding maken tussen gemeente en bewoners.”

Oproep nieuwe leden

Het ledental van de vereniging loopt sterk terug. “Veel Zwanenburgers en Halfweggers die traditiegetrouw lid waren, zijn hetzij overleden hetzij verhuisd. Een groot deel van de inwoners heeft óf geen interesse voor wat er gebeurt in het duodorp Zwanenburg-Halfweg óf ziet nut en noodzaak van een dorpsraad niet in.” Vreeswijk deed daarom een dringend oproep om voor dat tientje per jaar lid te worden van de vereniging.

“Wat is er allemaal gebeurd in onze dorpen sinds 2020?” Vreeswijk liet een aantal onderwerpen de revue passeren:

“In het najaar van 2020 opende Amsterdam The Style Outlets haar poorten, zei het met de nodige Covid beperkingen.

In 2021 nam het college een definitief besluit over de komst van een distributiecentrum op het voormalig Ahrend-Cirkel terrein. Het bezwaarschrift dat wij samen met de ondernemingsvereniging hadden ingediend, werd ongegrond verklaard. Jammer, want onze dorpen zijn meer gebaat bij woningbouw. Maar het bestemmingsplan voorzag niet in die mogelijkheid. Anno 2023 ligt het terrein er nog steeds troosteloos bij.

In maart 2022 vond de onthulling plaats van de plaquette op de Boezembruggen op Halfweg. Hiermee kwam een einde aan de werkzaamheden aan de nieuwe N200. Een project dat een voorbeeld is van een slagvaardige samenwerking tussen diverse overheidsinstanties en de Dorpsraad.

En dan het hoogtepunt van 2022: de feestelijke, officiële opening van het Dorpshuis. Met ambtenaren, bestuur dorpshuis en dorpsraad was lang gewerkt aan het draaiboek. Alle partijen waren van mening dat het een feest voor de dorpsgenoten moest worden. Vandaar dat het feest tot tweemaal toe werd uitgesteld. En wat voor feest is het geworden!”

Zonnepaneleproject

“Eind vorig jaar is uitspraak gedaan door de rechtbank inzake het zonnepanelenproject aan de IJweg en omgeving. Het beroep is ongegrond verklaard en de Groene Energie Corridor kan aan de slag. Zij verwachten eind van dit jaar energie te kunnen produceren. Er wordt een omgevingsfonds gevormd. De gelden uit dit fonds komen ten goede aan onze dorpen. Projecten kunnen worden aangemeld bij de stichting. De stichting zal de voorwaarden vaststellen waarop aanvragen kunnen worden beoordeeld. Namens de dorpsraad is bestuurslid Leo Kranenburg in deze stichting vertegenwoordigd.”

De Knip

Zeker niet onbesproken mag blijven: De Knip op de Zwanenburgerdijk. Wat begon als een proef tussen Lindenlaan en Dennenlaan en bepaald geen succes bleek, eindigde als een definitieve versie tussen Venenweg en Domineeslaan. De Knip heeft de gemoederen in Zwanenburg en Halfweg behoorlijk doen oplaaien en spleet de bevolking als het ware in twee kampen. Immers de voorstanders van een autoluwe dijk staan lijnrecht tegenover de tegenstanders die nu dagelijks de gevolgen van het zware vrachtverkeer ervaren in de lanen van Zwanenburg. Of de Knip het beoogde resultaat zal hebben is ons nog niet duidelijk, omdat de laatste tellingen ons nog niet bekend zijn. Daarmee is de effectiviteit dus nog niet aangetoond. Dat er enorme aantallen bekeuringen zijn uitgedeeld, is inmiddels een feit. Helaas vloeit het geld uit de verkeersboetes in de schatkist en daarmee naar de algemene middelen van de rijksoverheid.”

Margrietschool

Vreeswijk eindigde zijn speech met het meest recente onderwerp: “Tenslotte hebben we het afgelopen jaar diverse gesprekken gevoerd met zowel Don Bosco als de Stichting Historisch Halfweg. Beiden zijn naarstig op zoek naar een goede locatie voor hun activiteiten. Wij meenden dat gevonden te hebben in de Margrietschool die in juli van 2022 zijn deuren heeft gesloten en dus is opgehouden te bestaan. De communicatie met de gemeente en gebiedsmanagement verloopt ook op dit terrein naar onze mening nogal stroperig. Wij hopen op een meer slagvaardig beleid van de gemeente in deze. Zowel communicatie als participatie moet verbeteren in 2023.”

Na een woord van dank aan het bestuur voor hun tomeloze inzet kon er worden geproost op een nieuw jaar.

Wél moet nog uitdrukkelijk worden vermeld dat slechts één raadslid en één oud raadslid van de gemeente Haarlemmermeer aanwezig waren. Ondanks de uitnodiging, schitterden de wethouders Ruigrok en Steffens, evenals het gebiedsmanagement, door afwezigheid. Je vraagt je af in hoeverre zij zich betrokken voelen bij het vrijwilligerswerk van de Dorpsraad.”