Burgemeester Schuurmans: 'Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen'

Vervolg van voorpag.

 iedereen. Zo was er afgelopen jaar een Regenboogfestival, trokken alle gezindten samen op bij de herdenking van 4 mei en vieren onze vluchtelingen in de kerken en moskeeën de verschillende feesten mee.

'Zoveel jonge inwoners: dat is waardevol'

We vingen in 2022 zo'n 3000 vluchtelingen op, uit onder andere Oekraïne, Iran, Syrië en Afghanistan. Onze hoteliers boden hun niet alleen onderdak, maar vooral een thuis. Dat deden én doen zij zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken en daar ben ik hen zeer dankbaar voor. Ook veel inwoners namen vluchtelingen op in hun gezin.

 Ondernemers hebben enorm bijgedragen in de vorm van bijvoorbeeld woonruimte of goederen. Ik noem het initiatief in Cruquius, waar een ondernemer samen met heel veel vrijwilligers in een aangepast kantoor Oekraïense vluchtelingen een tweede thuis bieden. Haarlemmermeer had op 1 januari 2023 162.373 inwoners, waarvan er 49.348 jonger zijn dan 25 jaar. Dat is meer dan 30%. 

Zoveel jonge inwoners: dat is waardevol. We horen graag hun inbreng en hun toekomstverwachtingen. Dat gebeurt onder andere via onze actieve jongerenraad, de kinderburgemeester en de locokinderburgemeester. In 2023 gaan we weer de jaarlijkse kinderraad organiseren en kunnen kinderen vragen stellen aan de politici. En sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen hebben we in onze raad maar liefst vijf raadsleden jonger dan 30 jaar: het jongste raadslid is 19 jaar. Jongeren houden ervan om elkaar te ontmoeten en doen dat in het park en in de wijk. Die ontmoetingen leveren vaak lawaai op, en dat kan worden ervaren als overlast. 

Er komen daarover steeds meer klachten binnen. De gemeente heeft hierin zeker een verantwoordelijkheid, maar ook ouders hebben hier een rol te vervullen. De buurtvaders in Graan voor Visch zorgen ervoor dat er gefeest wordt zonder overlast. 

Zij voelen zich verantwoordelijk voor hun wijk, voor hun kinderen. Ik hoop dat zij een voorbeeld zijn voor andere wijken en dorpen. Geef onze jeugd de ruimte, maar geef ook duidelijke grenzen aan.

'Ik zie ook de gemeenschapszin in onze gemeente'

Beste mensen, Ik begon met de steeds verder groeiende polarisatie in onze samenleving. Maar ik zie ook de gemeenschapszin in onze gemeente. Ik zie dat we in de kernen, wijken en buurten naar elkaar om blijven kijken en oog hebben voor elkaar. De inzet van de vele vrijwilligers, van ondernemers en van organisaties voor de samenleving in Haarlemmermeer is groot én onmisbaar. Uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde: veiligheid, warmte, onderdak, voeding, goede gezondheid, acceptatie en liefde. Laat 2023 het jaar zijn waar we deze menselijke behoeften zien als basis voor begrip en gezamenlijkheid. Haarlemmermeer is een verzameling hechte gemeenschappen dankzij u: de mensen uit de kernen, wijken en buurten, de 8 ondernemers, de vele organisaties, verenigingen, clubs van alle inwoners van onze 31 kernen.


Wij zijn samen Haarlemmermeer. Ik wens voor ons allemaal een gelukkig, respectvol 2023!"