Simone Wirodikromo aan het werk bij de Everybody Groep.
Simone Wirodikromo aan het werk bij de Everybody Groep. (Foto: aangeleverd)

Nek- en schouderklachten in onzekere tijden

BADHOEVEDORP/NIEUW-WEST - Everybody Groep is een specialist op gebied van zorg, werk en welzijn en richt zich op het gehele traject van gezondheids­optimalisatie tot re-integratie en contract-­overname. Alle services voor een vitale organisatie onder één dak. Fysiotherapeute Simone Wirodikromo werkt bij de Everybody Groep en vertelt er over.

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben in 2011 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2016 en 2017 heb ik, naast mijn werkzaamheden als fysiotherapeut, de opleiding Orthopedische Geneeskunde volgens Cyriax (een onderzoek- en behandelsysteem voor mensen met klachten van spieren, pezen, gewrichten en wervelkolom, ontwikkeld door de Engelse orthopedisch chirurg James Cyriax, red.) gevolgd. In 2018 ben ik gestopt als fysiotherapeut en heb toen de opleiding tot operatie assistente gevolgd in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Daar heb ik met heel veel plezier heb gewerkt. Uiteindelijk ben ik eind 2020 gestopt met het werken in het ziekenhuis, om in 2021 weer te starten als fysiotherapeute. Mijn achtergrond varieert van psychosomatische tot orthopedische klachten. Tijdens de opleiding Orthopedische Geneeskunde heb ik mij vooral verdiept in heup, knie en enkel/voet gerelateerde klachten."


Wat is jouw huidige functie en waarom werk jij bij Everybody Groep?

“Binnen Everybody Groep werk ik als fysiotherapeut op de locaties Badhoevedorp en Osdorpplein. Na een aantal gebeurtenissen in mijn privéleven was ik heel erg op zoek naar de balans tussen werk en privé, vooral wat mijn gezin betreft. Ik heb die balans en zelfs nog meer dan dat, gevonden bij de Everybody Groep. Maar dat is niet de enige reden dat ik werk bij Everybody Groep. Ik houd van mijn werk en ik kan me heel erg vinden in de preventieve en echt mensgerichte visie van deze organisatie.” 


In hoeverre zorgen jouw behandelingen ervoor dat je eerder klachten voorkomt dan geneest?

"Tijdens mijn behandelingen probeer ik niet alleen naar de klacht te kijken en deze te behandelen. Ik kijk ook echt naar de persoon achter de klacht en beschouw persoon en klacht als een geheel. Gedurende mijn behandeling houd ik dat continue in beeld. Ik merk dat ik vaak afstap van het rijtjes-matig werken: behandelen, omdat het je zo is aangeleerd.

Wat heel erg centraal staat in mijn behandelingen is het ‘waarom’. Zoeken naar de oorzaak van de klacht en hierin verandering aanbrengen zodat klachten niet telkens terugkomen. Zie het als preventie. Alleen kijken naar de klacht en deze behandeling komt in mijn ogen over als symptoombestrijding en dat werkt vaak maar tijdelijk. Ik ga graag voor lange termijn resultaten. Dat betekent niet dat ik mijn patiënten niet behandel, maar het betekent dat ik eerst de oorzaak moet achterhalen voordat ik een behandeling inzet."


Werk je alleen of met andere specialisten?

"Momenteel werk ik nauw samen met Bas Lanser, oefentherapeut Mensendieck. Maar ik kan dagelijks terugvallen op een heel team van specialisten binnen Everybody Lifestyle Centers: van (arbeids)psycholoog, diëtiste, orthomoleculair therapeut tot en met re-integratie adviseur.
Zoals ik eerder al zei, ik kijk naar de persoon als een geheel: je bestaat niet alleen uit botten, spieren en gewrichten. De psyche speelt vaak een belangrijke rol bij het onderhouden van lichamelijke klachten. Daarnaast kan voeding ook de psyche beïnvloeden en dat kan weer gevolgen voor het lichaam.
Dat vind ik ook het mooie aan Everybody Groep en Everybody Lifestyle Centers: net zoals bij de mens, zijn er binnen ons werk ook wederzijdse connecties. Alles staat in relatie met elkaar en heeft ook invloed op elkaar. Waarom zou je iets alleen willen doen, wanneer je juist heel mooi met z'n allen, inclusief de patiënt, gezamenlijk iets kunt bereiken? Everybody Groep staat daarvoor: preventief en gezamenlijk aan oplossingen werken."

Wat zijn de meest voorkomende klachten bij werknemers?

"De omschrijving ‘werknemers' is een veel te groot en breed begrip, want er is een enorm verschil in werkzaamheden. Kijk je bijvoorbeeld naar stratenmakers, dan kun je zeggen dat onderrug- en knieklachten het meest voorkomen bij deze groep. Doel je op schilders, dan tref je vaker schouder- en nekklachten aan. 

Praten we over werknemers die lange dagen maken achter hun bureau, achter hun laptop? Dan zijn de meest voorkomende klachten nek-, bovenrug- en schouderklachten. De oorzaak hierin ligt in een onjuiste werkhouding, maar ook (aan)gespannen spieren. Ik heb de afgelopen periode toch wel een duidelijke toename gezien in het aantal patiënten met houdingsgerelateerde nek- en schouderklachten. Dat is ook niet verwonderlijk in deze onzekere tijden."

Meer informatie

Voor meer informatie over de diensten van de Everybody Groep: tel. 020 246 04 04; Sloterweg 303 in Badhoevedorp of tel. 088 2460460; Osdorpplein 470 in Amsterdam-Osdorp.