Wandelen geeft rust in je hoofd
Wandelen geeft rust in je hoofd (Foto: aangeleverd)

Aan de wandel

Van een onrustige situatie een rustige maken, dat was de uitdaging. Een tijdje geleden kwam in een van onze locaties een meneer wonen die eerst gerevalideerd had wegens een CVA. Meneer was aangemeld als een man die passief was, zittend in een rolstoel, veel televisiekijkt en een afasie heeft. Hierdoor kan hij zich niet meer goed uiten.

Samen met de fysiotherapeut is meneer gaan oefenen met lopen en dit beviel goed. Hij is daardoor begonnen met kilometers maken. Regelmatig werd hij op straat aangesproken, maar door zijn CVA kon hij zich niet goed uiten. Bezorgde dorpsgenoten belden meerdere malen de politie die hem terug kwam brengen. Het kostte wat moeite om uit te zoeken wie meneer was en waar hij woonde. Hij werd daarom een keer naar zijn vrouw gebracht, een paar dorpen verderop.

Liften naar zijn vrouw

Zijn wandelingen werden steeds langer en zonder dat iemand het wist begon meneer te liften naar zijn vrouw. Hij werd hier opgehaald en medewerkers van de locatie zagen nu hoe hij met zijn vrouw communiceerde: hij was minder passief. Het was dus tijd voor verandering: elke week kon meneer op een vaste dag op bezoek komen bij zijn vrouw door middel van de belbus.

Nieuwe structuur

Tegenwoordig gaat het goed met meneer. Hij heeft rust in zijn hoofd wetende dat hij zijn vrouw iedere week ziet. Dit is terug te zien in zijn spraak waar hij erg in vooruit is gegaan. Ook zijn de wandelingen korter geworden. Hij hoeft nergens meer heen door de nieuwe structuur in zijn leven.

Een CVA heeft zichtbare maar ook niet zichtbare gevolgen. We zoeken samen met u naar de beste combinatie van ondersteuning op het gebied van welzijn, behandeling en zorg.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Revalidatie- & Behandelcentrum Samen via 088 – 619 4100 of mail naar bemiddelingsbureau@wzgsamen.nl.