Anne op trainingskamp in Inzell 2017.
Anne op trainingskamp in Inzell 2017. (Foto: aangeleverd)

Topsport bleek uitkomst voor vergroeiing

Anne (20) heeft Scoliose, een vergroeiing van de ruggenwervel. Met twee bochten die begonnen met een kromming van 18 graden heeft ze 10 jaar dag en nacht met een brace gelopen om ervoor te zorgen dat deze kromming niet nog erger zou worden. Uiteindelijk is de kromming verder gegroeid naar 42 graden. Dit weerhield Anne er niet van om als tiener achter haar droom aan te gaan, het behalen van de schaatstop.

Ze kwam in aanmerking voor de selectie die haar had zien schaatsen. In het begin werd er getwijfeld of ze dat wel allemaal kon hebben met die kromme rug. Uiteindelijk gaf iemand haar de kans het toch te bewijzen, met succes. Vier jaar lang heeft ze in een topsportprogramma geleefd waarin veel getraind werd. Ze ging NK's af en was aanwezig bij vele trainingskampen. Waar ze bij andere sporten wel eens last kon hebben van pijn, had ze dat bij het schaatsen, wielrennen, hardlopen en krachttrainen niet. 

Spiermassa als uitkomst

Met een aangepast schema in het krachthonk heeft ze verder met alle trainingen pijnloos mee kunnen doen. Anne vertelt "Mijn rug heeft een enorme kromming, voordat ik begon met schaatsen werd ondanks de brace de bocht toch elk half jaar erger. Toen ik extreem begon te sporten is mijn romp zo sterk geworden dat mijn spieren in combinatie met de brace de bocht in tact hielden. Zo zie je maar dat sporten en bewegen een key is naar een gezond leven." Ze geeft aan niet te weten hoe het was afgelopen als ze niet zo actief was gaan trainen.

Anne met haar brace.