Sta even stil bij het afscheid
Sta even stil bij het afscheid (Foto: aangeleverd)

Ruimte geven aan sterven, hoe doe je dat?

DEN HELDER - Iedereen weet dat verlies bij het leven hoort en dat elk leven eindigt met de dood, maar toch bereiden weinig mensen zich hierop voor. Vaak wordt men er totaal onverwacht mee geconfronteerd. 

Bereid je voor

Mensen bereiden zich voor op een vakantiereis. Ze kopen een toeristische gids met wetenswaardigheden over het land zodat ze meer uit de vakantie kunnen halen. Het is bijzonder dat de meeste mensen zich helemaal niet voorbereiden op de laatste reis die ze zelf en allen die hun dierbaar zijn zullen meemaken: de reis uit dit leven.

Afscheidshuis de Vlindertuin nodigt mensen uit om vooraf stil te staan bij het gebeuren van afscheid nemen en de zorg voor de uitvaart. We leven in een tijd dat sterven, mede onder invloed van de palliatieve zorg, steeds meer bespreekbaar wordt, ook al is het taboe sterk verankerd in onze cultuur. Nog steeds ligt het mortuarium verstopt in het ziekenhuis. De patiƫnt stapt via de hoofdingang binnen, maar na overlijden wordt hij of zij via de achteruitgang weggebracht.

Rituelen, herinneringen, gedachten en gevoelens

Men laat emoties rond de dood niet graag toe. Waardoor we heel creatief zijn in het wegdrukken van deze emoties of in het verdraaien ervan zodat ze onzichtbaar worden. Door concrete mogelijkheden te bieden waar rituelen, herinneringen, gedachten en gevoelens samenvloeien, nodigt de Vlindertuin de nabestaanden juist uit om bij deze emoties stil te staan, zodat ze vorm en uiting kunnen geven aan hun verdriet dat soms zo moeilijk in woorden uit te drukken is.

Men laat emoties rond de dood niet graag toe

Zo wordt er meer inhoud en betekenis gegeven aan het afscheid van hun dierbare en voelen de nabestaanden zich gesteund in de verwerking van hun verlies. De vele menselijke gebaren ronden het harde van het afscheid nemen van een dierbare wat af. Want afscheid nemen van een dierbare is een sociaal gebeuren, dat zingevend is in de relaties tussen de aanwezige nabestaanden.

Geef inhoud aan het afscheid

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem contact op met Uitvaartzorg Afscheidshuis de Vlindertuin via: 0223-861078 of www.afscheidshuisdevlindertuin.nl.