Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Grote Mensen nodig voor gezondere jeugd

PURMEREND - Van 12 t/m 17 juni is het de Week voor de Gezonde Jeugd. De gemeente Purmerend geeft, samen met JOGG Purmerend, onder deze paraplu, extra aandacht aan een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren, waarvoor de inzet van meer Grote Mensen van belang is. Grote Mensen zijn de volwassenen die zorgen dat kinderen gezond kunnen opgroeien. Zij zorgen bijvoorbeeld voor meer bewegen in de buurt of voor een gezonde snack als keuze in de sportkantine of op school.

12 t/m 17 juni Week voor de Gezonde Jeugd

Wethouder Gezondheidszorg Harry Rotgans: "Voor de toekomst van de kinderen en jongeren in onze gemeente is het belangrijk dat zij dagelijks gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Dat is niet altijd makkelijk met alle verleidingen die er dagelijks zijn. Elke dag is de gemeente in samenwerking met Spurd, de JOGG-regisseur en vele andere organisaties bezig voor die gezonde toekomst. Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd is te zien dat er al veel gebeurt. Met meer inzet van Grote Mensen komt een gezonde leefstijl voor kinderen dichterbij." Wie zich wil inzetten voor die gezonde toekomst kan dat doen op het werk of als vrijwilliger. Informatie over Grote Mensen staat op www.meergrotemensen.nl.

Daily mile, BuitenSPEELdag en meer

Veel basisscholen in Purmerend laten de leerlingen in de Week voor de Gezonde Jeugd dagelijks een mile (hard)lopen. Vanaf jonge leeftijd dagelijks bewegen is ontzettend goed voor hun toekomst, ook voor de concentratie en daarmee voor de leerprestaties. De bekende professor neuropsychologie Erik Scherder heeft in een speciale videoboodschap voor de leerkrachten in Purmerend en Beemster opgeroepen om dagelijks elk half uur drie minuten te bewegen met de kinderen. Op bijna alle basisscholen in de gemeente Purmerend drinken de kinderen alleen (fruit)water. Dit is voor velen in de plaats gekomen van gezoete drankjes en frisdrank. Extra aandacht voor buiten bewegen is er jaarlijks met de BuitenSPEELdag, woensdag 14 juni. Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd staan er bij de scholen voor voortgezet onderwijs kraampjes met gratis fruit en groente.

Activiteiten

Een uitgebreid overzicht van activiteiten tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd in de gemeente Purmerend staat op www.spurd.nl/week-voor-de-gezonde-jeugd. Wethouder Rotgans: "Duidelijk is dat kinderen gezond kunnen opgroeien als Grote Mensen daarvoor zorgen!"







Ook in Purmerend maakt de leefomgeving een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren bijna onmogelijk. Daardoor bewegen ze dagelijks te weinig en eten ze te weinig groente en fruit. Kinderen en jongeren kunnen dat niet veranderen zonder de hulp van Grote Mensen. Die maken meer bewegen en gezonder eten en drinken voor hen mogelijk. De Week voor de Gezonde Jeugd geeft extra aandacht aan de gewenste gezonde keuze, goed voor nu en belangrijk voor een gezonde toekomst. De ambitie is gezond leven als normaal leven.