Tabletterreur

Ook gekeken? Ook zo genoten? Vorige week vergaderde de gemeenteraadscommissie Ruimte over onder meer het Kwaliteitsplan én Mobiliteitsprogramma Waterlandkwartier. Een belangrijk onderwerp. Er moeten immers zo’n 1500 woningen komen rond één van de belangrijkste verkeersaders van onze stad.

De gemeente wil de altijd drukke Waterlandlaan omtoveren tot een autoluwe laan waar voetgangers en fietsers de baas zijn. En om dat nog maar eens te benadrukken: per woning bedraagt de parkeernorm 0,39 tot 0,5 procent. Ofwel maximaal per woning een halve auto. 


Vrijwel alle fracties hadden wel iets op of aan te merken op de plannen. Een meerderheid lijkt te verlangen dat eerst goed duidelijk wordt wat alle plannen betekenen voor de verkeersafwikkeling. Ontstaat er door een tekort aan parkeerplaatsen niet een waterbed effect: gaan bewoners straks in omliggende wijken parkeren? Wethouder Lageveen reageerde met de opmerking dat er nog ‘aan de knoppen gedraaid wordt’ om vast te stellen wat het betekent als de plannen daadwerkelijk doorgaan. Kortom, men weet het nog niet. 


Deelauto’s, ja zelfs deelbakfietsen moeten het autoluwe karakter gaan bevorderen. Deelmobiliteit? Jazeker, aldus de wethouder. Alleen hoe dat precies geregeld wordt is iets dat de projectontwikkelaars mogen uitzoeken. Kijk, dat is nog eens lekker besturen. Iets bedenken en vervolgens de uitvoering op andermans bordje leggen.

Gewoon uit het hoofd, een weloverwogen en helder betoog

Wat mij overigens opvalt bij zo’n vergadering is dat vrijwel alle sprekers hun speech of betoog op de tablet of laptop hebben staan. Thuis voorbereid. Prima! Echter, het voorlezen van de eigen tekst gaat de meesten niet best af. Te gehaast, te veel binnensmonds waardoor het voor de kijker/luisteraar lastig is om te vernemen wat er nu precies bedoeld wordt. Neem nu spraakwaterval Albers. Voorlezen is bepaald niet zijn sterkste kant. Het helpt ook niet om de aandacht er bij te houden. 


Totdat .. ja totdat Chris Boer het woord krijgt. Gewoon uit het hoofd, een weloverwogen en helder betoog. Een verademing. Ook Wout Zeekant spreekt zonder te spieken op de tablet. Duidelijk verstaanbaar. Je hoeft het met de inhoud van die betogen niet eens te zijn, het is in ieder geval een stuk beter dan het voorlezen … of beter gezegd .. brabbelen uit eigen werk. 


Wellicht kan RTV Purmerend die op de tablets geplaatste teksten in beeld brengen. Dan kan de kijker meelezen en begrijpen wat er gezegd wordt.