Meneer Heemstra (l). Lisette Muts (l) en meneer Punt en Katinka Boef zorgden voor een knallende officiële opening van de expo.
Meneer Heemstra (l). Lisette Muts (l) en meneer Punt en Katinka Boef zorgden voor een knallende officiële opening van de expo. (Foto: Foto Rijksmuseum/Esther Meijer)

Rijksmuseum opent Vermeer expositie in verpleeghuis Zorgcirkel Novawhere

Zorg

PURMEREND - Bij ouderenzorgorganisatie De Zorgcirkel vond op 15 maart de officiële aftrap plaats van de expositie ‘Dichter bij Vermeer’ van het Rijksmuseum. De komende twee weken kunnen bewoners van het verpleeghuis in Purmerend in hun eigen omgeving genieten van levensechte replica’s van Vermeer en zelf aan de slag gaan met Vermeers kleur- en tekentechnieken. 

Vermeers Melkmeisje brengt herinneringen tot leven in verpleeghuis

Tiana van Grinsven, bestuurder van De Zorgcirkel: ”Ik ben erg blij met het initiatief van het Rijksmuseum. De kracht van kunst is groot, kunst spreekt de taal van de emotie. Het raakt harten van mensen en nodigt uit tot praten en delen van verhalen. Veel bewoners zijn geïnteresseerd in kunst, ook als er sprake is van dementie. Hun gezondheid laat het niet altijd meer toe om een museum te bezoeken. Daarom is het fantastisch dat het Rijksmuseum de oude meesters naar hen toe brengt”.

Kunst positief voor welzijn

Kunst kijken en ervaren kan een positief effect hebben op de gemoedstoestand en het fysieke welzijn van mensen. Vaak komen er mooie associaties naar boven. De heer Punt was de eerste bezoeker van de expositie. Hij genoot van de expositie en herkende voorwerpen van vroeger op de schilderijen: “zo’n stoof en die tegeltjes hadden wij vroeger thuis ook!”

Dichter bij Vermeer 

Het Rijksmuseum brengt levensechte replica’s van schilderijen naar verpleeghuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Zo houdt het Rijksmuseum kunst en cultuur toegankelijk voor mensen die niet naar Amsterdam kunnen afreizen. De werken zijn speciaal uitgelicht en op juiste hoogte geïnstalleerd zodat mensen in een rolstoel de schilderijen goed kunnen zien. 

“Voor Dichter bij Vermeer selecteerden wij mooie replica’s van Het melkmeisje, Brieflezende vrouw in het blauw, Het straatje en De liefdesbrief. Ze hangen in een kabinet dat er net zo uit ziet als op de Eregalerij in het Rijksmuseum.” Aldus Cathelijne Denekamp, manager toegankelijkheid/inclusie van het Rijksmuseum. 

De expositie is tot 27 maart te bezoeken bij zorgorganisatie De Zorgcirkel en gaat daarna verder naar andere zorgorganisaties en seniorencomplexen in het land. Er is nog gelegenheid voor organisaties om zich hiervoor aan te melden, via de website van het Rijksmuseum.

De heer Punt bezocht als eerste de expositie Dichter bij Vermeer bij De Zorgcirkel.