Het bestuur van de Sportraad Purmerend.
Het bestuur van de Sportraad Purmerend. (Foto: aangeleverd)

Virtueel sporten biedt kansen

Kinderen vanaf 13 jaar hebben minder interesse voor sporten in groepsverband. Sportclubs zien al jaren een sterke uitstroom van tieners. Een onderzoek in opdracht van NOC*NSF geeft meer inzicht in de achtergronden hiervan. 

Jongeren haken onder andere af omdat vaste trainingstijden in combinatie met andere verplichtingen en hobby’s lastig zijn. Ook de kosten van een lidmaatschap werken ontmoedigend. Jongere kinderen zijn vaak wél lid van een sportclub. Maar vanaf 13 jaar verdubbelt het aantal kinderen dat niet of nauwelijks van plan is om te gaan sporten van 14 naar 28 procent. 

Tieners haken af

Het is overigens een bekend verschijnsel wanneer kinderen naar de middelbare school gaan hun de belangstelling voor sport afneemt. De competities worden bijvoorbeeld serieuzer, of er zijn andere dingen die in hun leven meer tijd gaan innemen.


De sportkoepel adviseert clubs om een gevarieerder aanbod aan te bieden en meer samen te werken met andere sporten, zodat ze bijvoorbeeld gezamenlijk een professional kunnen inhuren om hun positie te versterken.

Andere vormen

Wij benadrukken al jaren dat sportverenigingen andere vormen van lidmaatschappen moeten bieden, zoals strippenkaart en meer kunnen samenwerken met collega sportaanbieders. Een aanwinst voor onze stad is ook het aanbod van H20 ( e-sports). Zij bieden een elektronische vorm van sportbeoefening. In tegenstelling van wat men verwacht, wordt dit veel beoefend door jongeren met een uitermate goede conditie om op niveau te kunnen meedraaien. Inmiddels werken Flying Petrols, ...... reeds samen met H20. Dit richt zich op het trainen van technieken en het spelen van virtuele wedstrijden. Kortom een innovatie die aansluit bij de verwachtingen van nu. Wij zijn er van overtuigd dat dit soort bewegingsaanbod de deelname van jongeren ouder dan 13 jaar kan bevorderen.


Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl