De inhoud van een shelterbox.
De inhoud van een shelterbox. (Foto: aangeleverd)

Internationaal en lokaal

Rotary bestaat dan al 100 jaar in Nederland, maar de organisatie bestaat al heel wat jaren meer. De oprichting vond plaats in de Verenigde Staten in 1905 in Chicago. Het doel van de eerste Rotaryclub was zeer eenvoudig, met name vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. Per beroep kon slechts één iemand lid zijn. Naarmate Rotary groeit, evolueert haar doel van professionele onderlinge hulpverlening naar maatschappelijke dienstverlening. Eén van de eerste projecten was het bouwen van openbare toiletten nabij het stadhuis van Chicago en het uitdelen van voedselpakketten. 


‘Doing Good in the World’

In 1917 ontstond de Rotary Foundation. De foundation financiert de meeste Rotaryhulpacties en draait volledig op giften. Het motto is ‘Doing Good in the World’.

Rotary is een grote internationale organisatie die op heel veel plekken in de wereld kleine en grote problemen mee helpt op te lossen.

Recent is na de vreselijke aardbevingen in Turkije en Syrië de hele Rotary gemeenschap opgestaan en heeft vooral via shelterboxen een bijdrage geleverd bij het lenigen van de eerste noden.

ShelterBox heeft ter plaatse onderzocht welke hulp het beste kan worden ingezet. Na overleg met plaatselijke en internationale hulporganisaties is bepaald dat er shelterboxen naar het getroffen gebied gaan.


Wat zijn dan die shelterboxen?

In de shelterboxen zit materiaal waar de mensen behoefte aan hebben zoals tenten, gereedschap, afdekzeilen en touw, thermische dekens, kleding en solar lights.

Er zijn grote tenten die groot genoeg zijn voor vier volwassenen en zes kinderen en kleinere tenten voor twee volwassenen en drie kinderen.

Er zijn inmiddels 1200 shelterboxen gedoneerd door de clubs in Nederland. Ook de clubs uit onze regio hebben daar een bijdrage aan geleverd.


The Rotary Foundation

The Rotary Foundation is de wereldwijde goede doelen organisatie van alle Rotaryleden. Het is één van de grootste NGO’s ter wereld. De Foundation steunt op wereldschaal projecten van Rotarians en partner-organisaties die een duurzaam effect hebben, zoals de jarenlange actie om polio de wereld uit te krijgen.  We zijn niet bang om groots te dromen en gewaagde doelen te stellen. We begonnen onze strijd tegen polio in 1979 met een project om 6 miljoen kinderen in de Filippijnen te vaccineren. Tegenwoordig blijft polio endemisch in slechts twee landen - ten opzichte van 125 in 1988.


The Rotary Foundation maakt gebruik van het uitgebreide netwerk van de Rotarians voor zowel het bijeenbrengen van fondsen als voor het uitvoeren van projecten. Zoals veel Nederlanders bijdragen aan hulporganisaties, zo dragen Rotarians daarnaast ook bij aan hun eigen Foundation.