Nu nog trainen de duikers in het Leeghwaterbad in Purmerend.
Nu nog trainen de duikers in het Leeghwaterbad in Purmerend. (Foto: aangeleverd)

Sportduikers klaar voor koude water

REGIO - Duikvereniging Trilobiet kijkt uit naar het voorjaar en de zomer, want dan trekken de leden er weer op uit richting buitenwater. De leden trainen nu nog elke zondag van 09.00 tot 10.00 uur in het Leeghwaterbad in Purmerend. Maar op zondag 26 maart gaan de duikers weer het koude water van de Vinkeveense plassen in. Daarom testte een grote groep duikers afgelopen zondag hun duikuitrusting in het zwembad.

In het voorjaar, de zomer en het najaar wordt er veel in het buitenwater gedoken. Dikwijls in de Vinkeveense plassen bij 'Zandeiland 4'. Het diepe water is hier helder met een mooi parcours met een echte autobus en bootwrakken, ook zie je vaak grote snoekbaars en snoeken.

De dichtstbijzijnde locatie is Het Twiske, hier zijn twee duikparcours. De eerste bij het Kure-Janstrand, hier is een onderwaterparcours met twee oefenplatvormen. Het diepste platvorm ligt op 22 meter diepte. De tweede is aan de Oostzaanzijde bij strand De Leers ligt ook een onderwaterparcours met maritieme objecten en containers, zodat er onderwater van alles te beleven valt.

Een traditie van de club is het "Hemelvaart-Pinksterweekend” om te gaan kamperen in Zeeland. Met tenten en caravans gaan de duikers naar de camping in Brouwershaven om in de Grevelingen en de Oosterschelde te duiken. Met helder water en om de trek van de sepia`s (Inktvissen) te zien. Want zodra het water in de Oosterschelde in het voorjaar de 11 graden bereikt, is het sepiatijd! Dan verzamelen vrouwtjes en mannetjes sepia zich voor het paaien en worden de eitjes afgezet voor het nageslacht. Sepia's (ook zeekatten genoemd) komen niet alleen in Nederland voor, ook elders in de wereld kom je ze tegen.

Meer info over de duiksport kun je lezen op www.duikvereniging-trilobiet.nl

Afbeelding