Met deze tips blijven je meubels mooi én voelt je kat zich thuis.
Met deze tips blijven je meubels mooi én voelt je kat zich thuis. (Foto: Adobe Stock)

Vier tips om je huis katvriendelijk te maken

Heb je of wil je een kat en ben je benieuwd hoe je de woning katvriendelijk kunt maken? Wij zetten vier handige tips op een rijtje. Zo blijft je huis mooi (lees: de meubels intact) én kan je kat zich thuis evengoed lekker vermaken.

Een kat gaat graag uitgebreid liggen op de bank of fauteuil. Herkenbaar? De kans is groot dat hij met zijn nagels in de stof blijft haken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dé tip: ga voor strakgeweven stoffen, zoals microvezel. Lekker stevig, comfortabel én minder kwetsbaar voor de nagels van je kat. Hierdoor zal ‘ie minder geïnteresseerd zijn om zijn nagels in de stof te zetten. Daarnaast is het belangrijk dat je een fijne slaapplek creëert. Vaak koop je een prachtige mand, maar daar heeft de kat geen behoefte aan: die gaat liever in de doos liggen. Tip: maak een fijn hoekje in je woning waar de kat zich op comfortabele wijze kan terugtrekken. Bijvoorbeeld een zacht kleedje in een hoek van de kast, of koop een klimmeubel waar de kat op kan liggen. Ideaal, want zo heeft ‘ie gelijk goed zicht over de hele woonkamer. Daarnaast heeft een klimmeubel vaak een krabpaal. Een win-winsituatie dus. 

Krabpaal

Je kat laat z'n nagels graag óveral langsgaan. Ja, ook over houten meubels! Die lijken verdacht veel op een lekkere krabpaal. Tip: ga voor gelakt, glad hout of kunststof. En vergeet geen krabpaal neer te zetten, zodat je kat weet dat 'ie dáár zijn nagels aan moet vijlen, in plaats van aan de tafelpoot. 


Katten zijn graag op zichzelf en waarderen hun eigen ruimte. Zet de kattenbak dan ook op een rustige plek met weinig geluid of prikkels, waar 'ie makkelijk bij kan komen. Het liefst niet naast de eet- en drinkbak. Haal ook spelletjes in huis, zoals een speelhengel. Dan kun je samen een spelletje doen; zo zal jouw kat zich niet vervelen.


Katten zijn graag op zichzelf.