Edwin van Beek geeft instructies aan zijn leerlingen.
Edwin van Beek geeft instructies aan zijn leerlingen. (Foto: Han Giskes)

Taekwondo Center bereidt zich voor op Sportbeurs en 50-jarig jubileum

Sport

PURMEREND - Op 17 juni wordt, tijdens het Sport’in festival, voor de derde keer de Sportbeurs op het Makado Center in de Wheermolen gehouden. Drijvende kracht achter de Sportbeurs is Edwin van Beek, hoofdtrainer van Taekwondo Center Purmerend (TCP). Hij beschouwt het niet alleen als een mooie promotie voor de eigen sport taekwondo, maar geeft graag ook andere verenigingen de kans om zich daar te laten zien. Voor hen is er nog ruimte zich aan te melden. Extra cachet dit jaar geeft het 50-jarig jubileum van TCP, dat in november groot gevierd gaat worden.

Na de oprichting van TCP in 1973 werd er jarenlang lesgegeven op verschillende locaties. Tot samen met judo/aikidovereniging Kodokan het pand op de Mercuriusweg werd gekocht en na een flinke renovatie omgedoopt tot Budo Center Waterland. De twee clubs hebben er afwisselend in de week hun activiteiten en overdag maken onder andere scholen gebruik van de zaal als gymzaal. Niet helemaal als vroeger, want vanwege de vaste judomat kan alleen met blote voeten worden getraind.

Binding met de club

Het Budo Center vormt een prima accommodatie voor TCP dat met zo’n 100 leden tot de grotere taekwondoverenigingen in het land behoort. De oprichter van 50 jaar geleden, Bert Besselsen, inmiddels 77 jaar, is nog steeds erg betrokken, en ook veel andere oud-leden hebben nog binding met de vereniging. Edwin, zelf al sinds 1989 verbonden aan TCP, hoopt zoveel mogelijk van hen te bereiken voor het jubileumweekend in november. ‘Ik ben aan het kijken of het mogelijk is die zondag een zaal te huren in de Beuk”, verklapt hij. “Dan wil ik meesters uitnodigen om stages en seminars te verzorgen voor de leden en oud-leden, maar ook voor taekwondo beoefenaren uit heel Nederland.” Die meesters benaderen is één van de redenen waarom hij kort na het interview een paar weken naar Korea vertrekt waar hij zo zijn contacten heeft.

Vereniging op de kaart

Die stages met meesters zijn TCP niet vreemd. “Wij organiseren deze vaak voor onze eigen leden en anderen, en daarvoor halen we gerenommeerde meesters uit heel Nederland en het buitenland”, vertelt Edwin. “Iedereen die vanuit Nederland aan de Olympische Spelen heeft meegedaan bijvoorbeeld, is wel bij ons langs geweest. Die Spelen spreken natuurlijk erg tot de verbeelding en leden vinden het leuk om met deze sporters te trainen, op de foto te gaan of een handtekening te krijgen. Het is altijd wel bijzonder. En het zet ons als taekwondovereniging ook weer op de kaart.”

Precies dat doet TCP ook op 17 juni. Edwin zag direct de kansen toen hem een paar jaar geleden ter ore kwam dat Spurd een sportfestival wilde organiseren in Purmerend. “Dat was mooi om op in te stappen. Zij boden het aan, en wanneer je als vereniging een initiatief had konden zij faciliteren en ook was er subsidie beschikbaar. Dat we iets op het Makado wilden doen was bijna vanzelfsprekend. De winkeliersvereniging daar is zelf ook erg actief. En we gaven er toen Deen er nog zat, al vaker demonstraties, in het kader van de Jeugd Sponsor actie van Deen. Daar leent de vechtsport zich ook goed voor. Het is een spectaculair gezicht en het heeft ook echt uitstraling.”

Toch wilde hij het niet geheel alleen aan de vechtsport ophangen. Dus hij benaderde ook andere verenigingen in onder andere zwemmen, badminton, tafeltennis en bridge. Ze konden allemaal een kraam huren op de sportbeurs. “Hoe meer verenigingen hoe beter. En als het elk jaar terugkomt komen er steeds meer mensen kijken.”

Plankjes doorschoppen

En hoe vinden zijn leden het om zo demonstreren? “Zeker onze jonge leden vinden dit erg leuk. Dan mogen ze weer plankjes doorschoppen. Dat doen we natuurlijk niet elke week op training, dat wordt te kostbaar”, lacht Edwin. “Maar we hebben ook leden in de wat moeilijker puberleeftijd. Ze komen wel trainen maar hebben niet meer zo’n zin in wedstrijden, om daar een hele zaterdag mee kwijt te zijn. Sommigen doen ook wel drie sporten tegelijk. Maar zolang ze komen trainen zijn we al blij. Wat leuk is om te zien, is dat de leden in die groep (13-17 jaar oud) goed en sociaal met elkaar om gaan.”

Zwarte band op 75 jaar

Maar het is niet alleen jeugd bij taekwondo, TCP telt aardig wat volwassen leden die tot op hoge leeftijd doorgaan. Edwin: “Een van onze leden is 75 jaar en hij is aan het trainen nu voor zijn zwarte band examen. Ook 75 jaar is Rob Onel, een vaste kracht die al heel erg lang bij de vereniging lesgeeft. Dus ook volwassenen zijn bij ons van harte welkom. We hebben voor alle leeftijden eigen groepen, en ieder kan op zijn eigen niveau meedoen. Op 17 juni kan iedereen komen kijken wat wij doen. Ik hoop dat we zoals elk jaar na de Sportbeurs weer nieuwe leden mogen verwelkomen”, besluit hij.

Aanmelden via mail

Verenigingen zijn van harte welkom om deel te nemen aan de Sportbeurs op het Makado op 17 juni. Aanmelden kan bij Edwin, en hij heeft alle informatie; edwin@tcp-purmerend.nl.

Edwin van Beek in actie tijdens de training.