Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Botanisch werk in De Keyserin: fotokunst en textiel

Cultuur

BEEMSTER - De kunstenaars Rob de Heer en Marion Karremans uit Purmerend, tonen gezamenlijk werk tot en met augustus in De Keyserin in Middenbeemster. De twee ontmoetten elkaar in 2020 en omdat zij ‘een klik’ hadden, startten zij een samenwerkingsproject. Het resulteerde in bloemfotografie van hoge kwaliteit met fijnzinnige, textiele toevoegingen.

De Heer (1960), van huis uit kunstfotograaf en kunstschilder laat zich onder andere inspireren door zijn herinneringen en de natuur. Zijn werk zou je ‘Magisch Realisme’ kunnen noemen. Zijn startpunt is altijd een herinnering of een bepaalde sfeer die hij tot uitdrukking wil brengen. Hij gebruikt daarvoor beelden uit de realiteit die hij minutieus en zorgvuldig transformeert totdat het samenvalt met zijn herinnering of met wat hij wil laten zien. Elementen uit de werkelijkheid zijn herkenbaar, maar de onverwachte setting en fantasievolle elementen die digitaal of geschilderd zijn toegevoegd, geven zijn fotocollages een sprookjesachtige, magische sfeer.

Marion Karremans (1966), opgeleid aan de Lerarenopleiding voor Textiele werkvormen en Tekenen werkt vanuit haar gevoel. Met liefde en toewijding verwerkt zij textiele materialen op kunstzinnige wijze. De manier waarop zij dat in het werk van Rob heeft gedaan overstijgt het niveau van applicatie. Karremans fragiele toevoegingen en haar subtiele kleurgebruik geven intensiteit aan het werk van Rob. De unieke samenwerking tussen de twee heeft, door de textiele toevoegingen van Marion, letterlijk gelaagdheid en meer diepgang opgeleverd. Die uitkomst was ook voor de kunstenaars verrassend. Ander werk van Rob en Marion is ook te zien in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt, tot en met half september 2023, met fotocollages van De Heer (Wonderworld) en beelden in steen van Karremans.

De opening van de expositie is zondag 21 mei van 16.00 tot 18.00 uur in De Keyserin, Middenweg 148, Middenbeemster.

Afbeelding
Afbeelding